SUDSKA PRESUDA

POLITIČARA POPULISTIČKOG AfD-a SMIJE SE ZVATI FAŠISTOM Povjesničari i sociolozi svjedočili da je Bjoern Hoecke svojim govorima zagovarao tu ideologiju

Bjoern Hoecke
 Matthias Rietschel / REUTERS

Predvodnik tirinškog ogranka populističke Alternative za Njemačku (AfD) Bjoern Hoecke smije biti nazivan fašistom, presudio je sud u Meiningenu u ponedjeljak.

Presuda se odnosi na okupljanje AfD-a prošlog tjedna u istočnonjemačkom Eisenachu i prosvjede u istom gradu koji su bili najavljeni kao "Prosvjed protiv rasističkog AfD-a te posebice protiv fašiste Hoeckea".

Grad Eisenach je dozvolio prosvjede protiv AfD-ovog okupljanja uz uvjet da se iz naziva ukloni "fašistički" jer da se radi o kaznenom djelu nanošenja uvrede.

Organizatori prosvjeda su po hitnom postupku podnijeli tužbu protiv ove odluke pred Upravnim sudom savezne pokrajine Tirinške kojoj je na kraju i udovoljeno.

U tužbi su organizatori naveli kako je pojam fašist opravdan te su naveli čitav niz citata iz Hoeckeovih govora koje sociolozi i povjesničari jasno svrstavaju u ideologiju fašizma.

Nakon toga je, kako prenosi njemačka novinska agencija dpa, sud ustvrdio kako pojam fašizam nije puka tvrdnja nego da je "potkrijepljen činjenicama". Sud je priopćio i kako se radi o odluci "između prava na slobodu izražavanja i osobnog integriteta".

AfD je žestoko kritizirao odluku Upravnog suda i ocijenio je kao nastavak trenda po kojem sudovi ne štite političare od javnih napada.

"Ova presuda je sramota za pravnu državu", rekao je Stefan Moeller, jadan od čelnika AfD-a za Tirinšku.

Bjoern Hoecke je vođa tzv. "Krila" unutar AfD-a koje zastupa radikalniju struju unutar ove desno-populističke stranke. On se dosada u više navrata javnim nastupima približio nacističkim svjetonazorima zbog čega se od njega distanciralo i vodstvo stranke na saveznoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2021 10:04