ISTJEČE FORMALNI ROK

POLITIČKA KRIZA U IZRAELU Vođa oporbe poziva dugogodišnjeg premijera Netanyahua da hitno formiraju vladu kako zemlja ne bi morala na četvrte izbore

Benjamin Netanyahu
 AFP

Vođa izraelske oporbe Benny Gantz pozvao je u ponedjeljak dugogodišnjeg premijera Benjamina Netanyahua da hitno zaključe sporazum o formiranju vlade nacionalnog jedinstva, pred istek roka u ponoć. Upozorio je da bi u protivnom mogli uvući zemlju u četvrte izbore u nešto više od godinu dana.

Bivši zapovjednik izraelske vojske, vođa stranke Plavi i bijeli, Gantz je uputio Netanyahuu poruku da je nužno okončati koalicijske razgovore.

- Ovo je naš trenutak istine. Ili izvanredna vlada nacionalnog jedinstva ili skupi i nepotrebni četvrti izbori tijekom krize. Povijest neće oprostiti ni jednom od nas ako pobjegnemo - rekao je Gantz.

Netanyahu je ubrzo potom na Twitteru pozvao Gantza da se sastanu u rezidenciji premijera. On je ranije rekao da njegova stranka Likud čini napore kako bi zaključila koalicijski dogovor do ponoći.

Odbijen zahtjev za produljenje roka

Izrael nema stabilnu vladu više od godine dana jer nijedna stranka nije dobila parlamentarnu većinu ni nakon trećih izbora u ožujku. Na tim izborima 2. ožujka Netanyahu je proglasio pobjedu jer je njegova konzervativna stranka Likud osvojila najviše zastupničkih mjesta, njih 36, u izraleskom Knessetu koji broji 120 zastupnika.

Gantzova stranka Plavi i bijeli bila je druga s osvojena 33 mjesta. Iako je bio drugi, Gantza su druge stranke prepoznale kao najbolji izbor za mandatara nove vladajuće koalicije.

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin u nedjelju je odbacio Gantzov zahtjev da mu odobri još dva tjedna vremena za sastav vlade. Rivlin je rekao Gantzu da "u postojećim okolnostima nije moguće produljiti razdoblje koje ima za sastavljanje vlade". Ganz je ranije rekao da "Izrael ne bi trebao biti uvučen u četvrte izbore u ovo izazovno vrijeme kada se zemlja bori s krizom koronavirusa i svim njezinim posljedicama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:33