'RIJETKA VRSTA POLITIČARA'

POLITICO SASTAVIO LISTU NAJUTJECAJNIJIH EUROZASTUPNIKA U AKTUALNOM SAZIVU Na njoj je i Plenković: 'On je predodređen za visoku poziciju u EU ili UN-u'

 
 REUTERS

Ryan Heath, urednik politike europskog izdanja uglednog portala Politico i dobar poznavatelj prilika u Bruxellesu, sastavio je popis od 40 najutjecajnijih zastupnika koji su u ovom sazivu sjedili u Europskom parlamentu. U sastavljanju ove liste nije bilo bitno jesu li zastupnici odradili puni mandat u Europskom parlamentu, već se gledalo kakve su uloge odigrali u Bruxellesu i Strasbourgu u posljednjih pet godina.

Zanimljivo, na 14. mjesto Heath je postavio hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Urednik Politica Plenkovića, koji je prije preuzimanja premijerske dužnosti bio eurozastupnik, smatra rijetkom vrstom europskog političara - uspješnog i umjerenog koji samog sebe opisuje kao 'lišenog ekstremizma i populizma'.

"Napustio je nacionalnu politiku kako bi otišao u Europski parlament, a sve kako bi se u roku od tri godine vratio kao premijer", napisao je Heath o hrvatskom premijeru.

Također, urednik Politica predsjednika hrvatske Vlade vidi na jednoj od visokih pozicija u Europskoj uniji ili Ujedinjenim narodima. "Čini se da je predodređen da postane kompromisni kandidat za jednu od glavnih funkcija u Europskoj uniji ili Ujedinjenim narodima", uvjeren je Heath.

Inače, na prvom mjestu ljestvice našao se talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, a prati ga Englez Nigel Farage, jedan od najistaknutijih pobornika Brexita u Velikoj Britaniji.

Talijan Roberto Gualtieri, član parlamentarnog odbora za Brexita, našao se na trećem mjestu, četvrta je Nizozemka Judith Sargentini, dok TOP 5 zatvara bivši belgijski premijer i lider liberalne skupine ALDE Guy Verhofstadt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:52