UNATOČ APELU UNIJE

Poljska vlada preuzela je kontrolu nad Ustavnim sudom

 AFP

Usprkos prosvjedima građana i Europske unije, poljski predsjednik Andrzej Duda potpisao je danas sporni zakon kojim je nova vlada stranke Pravo i pravda (PiP) Jaroslawa Kaczynskog preuzela kontrolu nad Ustavnim sudom i time si osigurala praktično neograničene ovlasti.

Zakon je odmah stupio na snagu, objavio je Duda u podne. Poljska se time oglušila na ozbiljne prosvjede lidera EU koji su pozivali Varšavu da odgodi stupanje na snagu zakona dok se ne razjasne sumnje da time ukidaju nezavisnost Ustavnog suda.

Zbog toga su prošlih tjedana prosvjedovale stotine tisuća građana širom Poljske, podsjeća Polskie Radio na web stranici na engleskom. Ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski pozvao je Venecijansku komisiju, pravno savjetodavno tijelo Vijeća Europe, da iznese svoje mišljenje o promjenama zakona, prenio je jučer The Warsaw Voice, neposredno prije nego što će Duda objaviti da je potpisao sporni zakon, što znači da ni mišljenje Venecijanske komisije ne bi ništa značilo.

Uzaludna upozorenja

Time je odbačen i apel poljskog pravobranitelja Adama Bodnara predsjedniku da proslijedi Ustavnom sudu izmjene zakona kako bi se utvrdilo jesu li u skladu s Ustavom.

U srijedu je potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans poslao pismo poljskim liderima, tražeći da ne usvajaju zakon dok se ne raščiste sumnje, no usvojen je nekoliko sati kasnije. Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, čija zemlja trenutačno predsjedava Europskom unijom, upozorio je kako se može očekivati da će i drugi sudovi početi gubiti neovisnost. - Događaji u Varšavi, nažalost, podsjećaju na put kojim idu diktatorski režimi - ocijenio je prošli tjedan Asselborn. Najoštriji je bio bivši poljski predsjednik Lech Walesa koji je prije desetak dana upozorio da nova poljska vlada riskira građanski rat.

Apsolutna većina

Konzervativni, euroskeptični i antiimigrantski PiP je na izborima 25. listopada postao prva stranka u Poljskoj koja je od rušenja komunizma osvojila apsolutnu većinu. Prije njih je Poljskom osam godina vladala proeuropska Građanska platforma.

PiP je brzo krenuo u preuzimanje vlasti u tajnim službama i javnim poduzećima. Policija je preko noći upala u protuobavještajni centar NATO-a u Varšavi kako bi šefa tog centra Krzysztofa Duszu natjerala na ostavku. Najviše prosvjeda izazvalo je preuzimanje kontrole nad Ustavnim sudom. Imenovali su pet novih sudaca i izmijenili zakon o Ustavnom sudu tako da se odluke ubuduće moraju donositi dvotrećinskom većinom i uz najmanje 13 - od ukupno 15 - sudaca. Time je Kaczynski (odnosno njegova premijerka Beata Szydlo) odmah na početku vladavine onemogućio Ustavni sud da mu ruši odluke, kako se to događalo od 2005. do 2007. kad je stranka braće Kaczynski prvi put bila na vlasti. Konzervativna vlada objavila je da neće više financirati medicinski potpomognutu oplodnju, a priča se da im je u planu zabrana abortusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:19