ČETIRI GODINE ZATVORA

POLJSKA ŽELI ZABRANITI KOŠER KLANJE STOKE Zakon o dobrobiti životinja bit će poslan u parlament na glasanje ovoga tjedna

 Profimedia, Alamy

Poljska vlada predložila je novi zakon koji bi ograničio košer klanje stoke te time izazvala negodovanje židovskih zajednica širom svijeta, piše Independent.

Zakon o dobrobiti životinja nametnut će 'značajna ograničenja kad je u pitanju način na koji se životinje kolju te stvoriti probleme u izvozu košer mesa iz Poljske što pak može imati vrlo negativan utjecaj na židovske zajednice širom Europe', stoji u priopćenju Europskog židovskog udruženja.

Košer klanje je u Poljskoj zabranjeno 2013. godine, no odluka je promijenjena godinu dana kasnije.

Kršenje zakona bi se kažnjavalo kaznom do četiri godine zatvora.

O zakonu će se glasati u poljskom parlamentu ovaj tjedan.

Predsjednik Europskog židovskog udruženja, rabim Menachem Margolin kaže kako se ovaka prijedlog protivi zakonu o zaštiti religijskih sloboda.

'Ova ograničenja su u potpunoj suprotnosti s principima religijskih sloboda Europske unije. Pozivam poljsku vladu da povuče prijedlog zakona jer je povjerenje Židova u vladu Poljske ionako u padu. Ne mogu ni zamisliti što će biti sljedeće nakon zakona o Holokaustu i zakona o klanju životinja.'

Dodao je i kako bi donošenje ovog zakona učinilo košer klanje vrlo teškom.

'Neki kašrut zakoni zabranjuju primjenu bilo kakvog pritiska na nož kako bi se životinju poštedjelo nepotrebne boli, no to je gotovo neizvedivo kad životinja stoji i kad joj glava pritišće oštricu noža.'

Najnoviji prijedlog zakona stiže u jeku rasprave o ranije donesenom zakonu kojim je Poljska zabranila svaljivanje krivnje za Holokaust na same Poljake.

Podsjećamo, i najveća belgijska regija, Valonija, nedavno je donijela zakon prema kojem je zabranjeno klanje životinja bez omamljivanja, čime je automatski zabranjeno košer i halal meso, što je izazvalo burne reakcije u židovskoj zajednici i usporedbe s nacističkim progonom Židova u Europi.

Prema židovskim običajima za košer meso, odnosno muslimanskima za halal meso, životinja se mora zaklati živa i svjesna, brzim potezom noža i ispuštanjem krvi, što osuđuju aktivisti za prava životinja koji smatraju da je humanije uspavati ili omamiti životinju prije ubijanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:34