DUBOKA KRIZA CRKVE

POLJSKI BISKUP SE ISPRIČAO ZBOG SPOLNIH ZLOSTAVLJANJA 'Želim opet izgraditi povjerenje u Crkvu, u mojoj biskupiji bilo je 12 slučajeva'

 Youtube

Biskup Varšave-Prage, jedne od dviju biskupija poljskog glavnog grada, ispričao se u četvrtak zbog spolnih zlostavljanja u sklopu poljske Katoličke Crkve.

"Zaštitit ćemo djecu i mlade u svakom trenutku i svuda", rekao je biskup Romuald Kaminski novinarima.

"Za mene je to prioritet. Želim se ispričati i učiniti sve da se žrtve mogu sigurno vratiti u crkvenu zajednicu i ponovo izgraditi povjerenje u nju", rekao je.

Biskup Kaminski je rekao da se 12 slučajeva spolnog zlostavljanja maloljetnika dogodilo u njegovoj biskupiji tijekom posljednjih 26 godina. Deset slučajeva je potvrđeno, od kojih se neki odnose na mlade između 15 i 18 godina. U tri slučaja zlostavljači su predani poljskom pravosuđu. Dvojica počnitelja su osuđena.

Biskup je također predao jedan dokument o mjerama zaštite djece i mladih od spolnih zlostavljanja, kao i pomoć žrtvama tih zlodjela. Ti dokumenti će biti objavljeni u svakoj biskupiji zemlje, rekla je poljska biskupska konferencija na sastanku u srijedu i dodala da će skupiti statističke podatke o spolnim zlostavljanjima u sklopu Crkve, a ti podaci do sada nisu bili dostupni.

Datum objave nije preciziran.

Poljska Crkva se već tijekom liturgije prije četiri godine u Krakovu pokajala zbog zločina pedofilije koje je počinilo njezino svećenstvo.

Udruga "Ne bojte se" koja pomaže žrtvama svećenika pedofila, 56 presuda je izrečeno u Poljskom posljednjih godina od kojih dio zbog posjedovanja dječje pornografije.

Katolička Crkva proživljava duboku krizu nakon brojnih otkrića spolnih zlostavljanja diljem zemlje. U utorak se njemačka Crkva ispričala nakon objave izvješća o spolnim napadima na više od 3600 maloljetnika u razdoblju od 1946-2014.

Papa Franjo kazao je u utorak u Tallinnu da su mladi s pravom gnjevni na Crkvu zbog načina na koji je rješavala slučajeve svećeničkog seksualnog zlostavljanja djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:22