UVOĐENJE DIKTATURE?

POLJSKI KONZERVATIVCI ZANEMARIT ĆE ODLUKU USTAVNOG SUDA Odluka stranke na vlasti u opreci je sa stajalištem Europske unije

 AFP

Poljski vladajući konzervativci u subotu su objavili da će zanemariti odluku ustavnog suda koji je neke od njihovih pravnih reformi stavio izvan zakona, javlja u subotu Reuters i podsjeća da je ta odluka stranke na vlasti u opreci sa stajalištem Europske unije, koja je također vrlo kritična prema spomenutim reformama.

Poljska euroskeptična stranka Pravo i pravda (PiS) sve više je pod pritiskom EU-a, SAD-a i međunarodnih tijela zbog pojačane kontrole nad medijima i ostalim institucijama, od kada je u listopadu prošle godine premoćno pobijedila na parlamentarnim izborima.

Poljski ustavni sud u srijedu je ocijenio da glavne odredbe novog zakona o njegovu radu, koje je usvojila nova konzervativna većina na vlasti, sadrže brojne nepravilnosti i uzrok su ozbiljne pravne krize u Poljskoj, a članovi konzervativne vlade odmah su upozorili da neće priznati odluku suda, jer je po njihovu mišljenju donesena suprotno novom zakonu o ustavnom sudu. Također su upozorili da je neće objaviti u službenom listu.

Venecijanska komisija, savjetodavno tijelo Vijeća Europe, u petak je upozorilo da pokušaj poljske vlade da utječe na sastav ustavnog suda može "ugroziti ne samo vladavinu prava, već i funkcioniranje demokratskog sustava".

Komisija je također priopćila da vlada mora priznati odluku najviše sudske instance o spomenutim reformama.

"Vlada će zatražiti očitovanje parlamenta o preporukama Venecijanske komisije, ali neće priznati odluku ustavnog suda", kazao je glasnogovornik vlade Rafal Bochenek.

"Čvrstog smo stajališta da poljska vlada ne može objaviti izjavu nekih sudaca ustavnog suda koja nije zakonski utemeljena", dodao je Bochenek.

Poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski smatra da je sukob o ustavnom sudu unutarnje pitanje Poljske, usporedivši predsjednika ustavnog suda Andrzeja Rzeplinskog s iranskim ajatolahom.

"Bio sam veleposlanik u Iranu i Rzeplinski sliči ajatolahu u Iranu koji donosi odluke neovisno o rezolucijama koje je usvojio Senat ili Donji dom", kazao je ministar.

Zamjenik ministra vanjskih poslova zadužen za europske poslove Konrad Szymanski pak poručuje da Poljska ozbiljno razmatra preporuke komisije u pogledu zakonodavstva, ali i pojašnjava da se radi o političkom sporu i da Varšava mora pronaći političko rješenje. Dodao je da je oporba zatvorena za kompromis koji nudi vlast. "Oporba sve odbacuje", rekao je.

Nova konzervativna vlada u Varšavi u prosincu je izmijenila zakon kojim bi se zamijenili suci imenovani u bivšem sastavu parlamenta, povećao broj sudaca potrebnih za donošenje odluka i izmijenio redoslijed predmeta za razmatranje.

Iako mišljenje Venecijanske komisije nije obvezujuće, ono ima snagu u Europskoj komisiji koja je već započela postupak praćenja vladavine zakona u Poljskoj. Mogući ishod je da se Poljsku, najveću istočnu članicu bloka 28-orice, suspendira iz glasovanja u Europskoj uniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:10