STABILIZATORSKA ULOGA

POLJSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA 'Varšava misli da bi Merkel trebala završiti mandat do kraja'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 29.10.2018. u 22:13

German Chancellor Angela Merkel stands next to an European flag as she waits for the arrival of Bulgarian Prime Minister Boyko Borissov (not pictured) at the Chancellery in Berlin, January 18, 2012. REUTERS/Thomas Peter (GERMANY - Tags: POLITICS TPX IMAGES OF THE DAY HEADSHOT) - BM2E81I0YQF01
Thomas Peter / REUTERS

Angela Merkel

Poljska je u ponedjeljak pohvalila spremnost njemačke kancelarke Angele Merkel da završi svoj mandat, istaknuvši njezinu "stabilizatorsku ulogu" u Europskoj uniji.

Merkel je u četvrtak potvrdila da će u prosincu otići s mjesta predsjednice stranke, ali će ostati kancelarka do kraja svog četvrtog mandata 2021.

"Za nas je najvažnija izjava Merkel da će završiti svoj mandat na dužnosti kancelarke", rekao je novinarima poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz.

"Svjesni smo važne uloge Merkel u reformi EU, njezina važnog mjesta u povijesti Europske unije posljednjih godina i njezine stabilizatorske uloge" u EU, dodao je.

"Očekujemo njezin dolazak i dolazak jedanaest ministara njezine vlade u Varšavu u petak radi međuvladinih pregovora", dodao je, iskoristivši prigodu kako bi još jednom kritizirao Berlin zbog potpore izgradnji ruskog plinovoda Sjeverni tok 2.

"Stajalište Njemačke o trećoj europskoj plinskoj direktivi je protueuropsko. Njemačka priječi donošenje direktive kako bi zaštitila svoje interese", upozorio je ministar koji o toj temi želi razgovarati s njemačkim sugovornicima.

Varšava smatra da Njemačka i Austrija koče rad u Vijeću EU u vezi s novom direktivom u energetskoj učinkovitosti koja bi u najmanju ruku mogla odgoditi izgradnju Sjevernog toka 2 i nagnati Rusiju da pregovara o uvjetima projekta.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo