DRAMA U KABINI

Poljski piloti drveće su zakvačili pri pokušaju da spase zrakoplov od pada

Russian rescuers (R) inspect the wreckage of a Polish government Tupolev Tu-154 aircraft which crashed on April 10 near Smolensk airport, on April 11, 2010. Appalling as it is, the plane tragedy that killed Poland's president is a potential game-changer in thorny Russian-Polish ties that may impact broader East-West relations in Europe, experts say. AFP PHOTO / NATALIA KOLESNIKOVA
 NATALIA KOLESNIKOVA

Piloti koji su upravljali zrakoplovom poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog na kobnom letu za Rusiju u posljednjih su nekoliko sekundi znali da je nesreća neizbježna, pokazala je analiza crnih kutija.

Član istražiteljskog tima kaže kako se u kabini vodio dramatičan razgovor neposredno prije nego što se Tupoljev-154 sa 96 putnika i članova posade srušio u gustoj magli.

Poljski je stručnjak odbio otkriti detalje, međutim, državni odvjetnik Krzysztof Parulski priznao je kako su tri do pet sekundi prije nesreće piloti znali da je ona neumitna. Pojasnio je da su pri brzini slijetanja zapovjednik Arkadiusz Protasiuk i njegova posada imali vremena shvatiti kakva će se katastrofa dogoditi.

No Parulski nije htio reći vjeruju li istražitelji da su situacije bili svjesni i predsjednik i ostali putnici.

Jedan neimenovani izvor blizak istražiteljima objasnio je kako je nesreću uzrokovala fatalna pogreška pilota. Naime, prema crnoj kutiji pilot je zanemario upozorenja kontrolora leta da ne slijeće, da bi potom, kada je shvatio da zrakoplov nije poravnat s pistom kraj Smolenska, odustao od slijetanja. No u nastojanju da podigne Tupoljev i istovremeno okrene zrakoplov skrenuo je udesno prema drveću, zapeo za njih krilima i pao.

Analiza pokazuje da pilot nije bio svjestan koliko je nisko letio što je neobično budući da je bio opremljen posebnim UIS-ovim sustavom za upozorenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:06