POSLJEDICE IZBORA

Poljski PiS traži djelomično ponovno prebrojavanje glasova nakon gubitka u Senatu

Jaroslaw Kaczynski
 Kacper Pempel / REUTERS

Poljski vladajući nacionalisti zatražili su u ponedjeljak da Vrhovni sud odobri ponovno djelomično prebrojavanje glasova pošto su izgubili većinu u gornjem domu i uspiju li je vratiti većinom u oba doma moći će provesti sporne reforme.

Stranka Pravo i pravda (PiS), uspjela je na izborima 13. listopada ponovno osvojiti većinu u donjem domu, ali je tijesno izgubila Senat i traži ponovljeno prebrojavanje glasova u Katowicama i Koszalinu gdje je bio velik broj nevažećih glasačkih listića,

PiS je izgubio običnu većinu u Senatu, a u Donjem domu osvojio je manju većinu od očekivane što znači da će mu biti teže provesti cjelovit preustroj pravosudnih, medijskih i kulturnih institucija.

Euroskeptični poljski nacionalisti spore se odavna s institucijama Europske unije zbog reforma za koje Bruxelles kaže da narušavaju neovisnost javnih medija i pravosuđa.

Vrhovni sud ima rok od 90 dana da ocijeni valjanost izbora.

Oporba je kritički primila na znanje PiS-o zahtjev.

"Teško mi je reći koje su PiS-ove nakane, sigurno mu je glavna nakana preuzeti Senat", rekla je senatorica Gabreial Morawska Stanecka iz oporbene Lijeve koalicije.

Oporba ima 48 od 100 mjesta u gornjem domu, ali ima većinu zahvaljujući glasovima tri neovisna zastupnika u Senatu.

PiS je izbornu kampanju vodio obećanjem jačanja socijalnog sustava i reforme pravosudnog sustava, čemu se usprotivila EU poduzevši pravnu akciju protiv svoje članice Poljske i optužila je da podriva demokraciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:46