PRAVOSUĐE

Poljski predsjednik imenovao deset novih sudaca unatoč prijetnjama EU

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.09.2018. u 20:35

Poland's President Andrzej Duda leaves after his media announcement about Supreme Court legislation at Presidential Palace in Warsaw, Poland, July 24, 2017. REUTERS/Kacper Pempel
Kacper Pempel / REUTERS

Poljski predsjednik Andrzej Duda

Poljski predsjednik Andrzej Duda imenovao je u četvrtak deset novih sudaca vrhovnog suda, unatoč prijetnjama europskim sankcijama. Suci su imenovani u novoosnovano disciplinsko vijeće, priopćio je ured predsjednika.

Pravni stručnjaci kažu da se to tijelo može iskoristiti za obračun sa sucima koji su kritični prema vlasti. Vladajuću konzervativnu i nacionalističku stranku Pravo i pravda (PiS) optužuje se za politički utjecaj na najviši sud u zemlji u kojem treba popuniti 44 od 120 mjesta.

Na pozicije se imenuju kandidati koji ne ispunjavaju uvjete, napisalo je u pismu deset dekana pravnih fakulteta, uključujući one u Varšavi i Krakowu.

Europska komisija je u prosincu pokrenula protiv Poljske do tada neviđenu proceduru protiv zemlje koja opasno ugrožava vrijednosti EU. Varšavu je optužila da krši europsko pravo i temeljne vrijednosti, a PiS se brani da samo želi iskorijeniti korupciju iz pravosuđa.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo