MISTERIOZNO UBOJSTVO

POLUBRAT KIM JONG UNA KOD SEBE IMAO LIJEK ZA OTROV KOJIM JE UBIJEN Kim Jong Nam u svojoj je torbi imao čak 12 doza, no ne zna se zašto ih nije uzeo

Kim Jong Nam
 Kyodo / REUTERS

Polubrat sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-Una kod sebe je imao lijek za otrov kojim je ubijen, piše CNN.

Tijekom saslušanja na malezijskom Visokom sudu ovog tjedna rečeno je da je Kim Jong Nam prilikom boravka u zračnoj luci u Kuala Lumpuru kada je navodno napadnut bojnim otrovom VX u svojoj torbi imao 12 doza atropina.

Odvjetnik obrane Hisyam Abduallah rekao je da vladina toksikologinja K. Sharmilah u srijedu pred sudom rekla da je analizirala lijek i još nekoliko uzoraka koje joj je dala policija.

Prema Američkom društvu farmaceuta koji rade u zdravstvenim ustanovama (ASHP), atropinom se osoba može zaštititi kod trovanja bojnim otrovim i insekticidima.

"Ako znate da će vas netko napasti bojnim otrovom, atropin je lijek koji biste htjeli imati uza sebe", kaže Nial Wheate, viši predavač farmacije na Sveučilištu u Sydneyju.

Uz atropin, Kim je kod sebe u trenutku smrti imao i 125 tisuća američkih dolara u gotovini.

Podsjećamo, Kim je navodno otrovan kada se iz Malezije vraćao svojoj kući u Macau. Prema sigurnosnim snimkama sa zračne luke u Kuala Lumpuru, 25-godišnja Indonežanka Siti Aisyah i 29-godišnja Vijetnamska državljanka Doan Thi Huong prišle su Kimu te su svojim rukama istrljale njegovo lice.

Malezijske vlasti tvrde da Sjeverna Koreja obučila žene da napadnu Kima. Žene su rekle da se ne smatraju krivima za ubojstvo Kima te da su mislile da sudjeluju u šaljivoj televizijskoj emisiji.

Sjeverna Koreja je opetovano porekla da su imali ikakve veze s Kimovim ubojstvom.

Zašto Kim na sebi nije primjenio atropin koji je imao kod sebe još uvijek nije poznato. Ubrzo nakon što je otrovan VX-om Kim se javio u ambulantu u samoj zračnoj luci gdje mu je pružena prva pomoć. Sestra je s Kimovog lica obrisala tekućinu "nalik vodi, ali bez mirisa", no tada mu je već tlak skočio na po život opasnu razinu.

Kim ubrzo nakon toga dobio napad te je preminuo u hitnoj pomoći na putu do bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:19