SUSRET U SOČIJU

Pompeo i Lavrov suglasili se da se ne slažu u nizu pitanja, ali žele poboljšati odnose

 REUTERS

Američki državni tajnik Mike Pompeo i njegov ruski kolega Sergej Lavrov suglasili su se da ne dijele stajališta u nizu pitanja no žele poboljšati narušene odnose, prenose agencije s njihova sastanka u Sočiju na kojem je Pompeo upozorio Moskvu neka se ne miješa američke predsjedničke izbore 2020.

U prvom posjetu Rusiji u svojstvu državnog tajnika, Pompeo se uoči sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, javno sukobljavao s Lavrovom u nizu pitanja, prenose agencije naglaske s njihove zajedničke konferencije za novinare nakon razgovora koji je trajao dulje od tri sata u Sočiju na jugu Rusije.

Obojica su rekli da su dosta podijeljeni u stajalištima o brojnim pitanjima, ali i naznačili da ima skromnih pomaka u odnosima te da žele poboljšati odnose.

"Razgovor je bio iskren i koristan". "Složili smo se u vezi važnosti uspostavljanja komunikacijskih kanala. U posljednje vrijeme su bili zaleđeni, uglavnom zbog neutemeljenih optužbi protiv nas", rekao je Lavrov.

"Imali smo iskren razgovor o mnogim problemima, uključujući i mnoga pitanja u kojima se ne slažemo", rekao je Pompeo. Sjedinjene Države spremne su naći zajednički jezik s Rusijom sve dok dvije strane ne počnu zajednički rješavati ta pitanja, dodao je, kako prenosi Reuters.

Rusko upletanje u američke izbore

Pompeo je rekao da je kolegi Lavrovu poručio da nikakvo upletanje Moskve u predsjedničke izbore 2020. ne dolazi u obzir jer bi to ozbiljno narušilo već osiromašne odnose.

"Jasno sam rekao ministru vanjskih poslova Lavrovu ... da upletanje u američke izbore nije prihvatljivo" pa naznačio "Rekao sam im da to ne čine. Mi to nećemo tolerirati", javlja Reuters.

Lavrov je nazvao "čistom fikcijom" optužbe za dosluh u predsjedničke izbore iz 2016. između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Rusije.

"Te insinuacije su čista fikcija", rekao je Lavrov. Izrazio je nadu da će objava izvješća posebnog američkog savjetnika Roberta Muellera pomoći rasvijetliti to pitanje.

"Nadam se da će nedavna objava Muelleovog izvješća smiriti strasti i da će biti moguće napredovati i pokrenuti profesionalni dijalog između naših zemalja", rekao je Lavrov, piše agencija AFP.

Iran i Bliski istok

Ruski šef diplomacije izrazio je nadu da su navodi o američkom slanju 120.000 vojnika na Bliski istok samo neutemeljene glasine.

"Ne pokušavamo pokrenuti rat s Iranom", rekao je Pompeo.

Iran, saveznik Rusije, prošli tjedan je objavio da se djelomično povlači iz međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015. navodeći kao razlog američko povlačenje iz tog sporazuma i ponovno uvođenje ekonomskih sankcija. Lavrov je tada optužio SAD za "neodgovorno ponašanje".

SAD je prošli vikend na Bliski istok poslao svoj nosač zrakoplova USS Abraham Lincoln, a zatim i USS Arlington te sustav projektila Patriot što je sve obrazložio kao jasnu poruku Iranu. K tomu SAD pooštrava sankcije Iranu i prijeti sankcijama drugim državama ako nastave kupovati iransku naftu jer želi iranski izvoz svesti na nulu.

Ukrajina

Pompeo je nakon sastanka rekao Lavrovu da Moskva kora osloboditi skupinu uhićenih ukrajinskih mornara.

Ponovio je da SAD neće priznati rusku aneksiju iz 2014. pluotoka Krima i da će nastaviti gospodarske sankcije Rusiji nametnute zbog tog pripojenja.

Rusija mora nastaviti surađivati s novim ukrajinskim predsjednikom kako bi se uspostavio mir na istoku Ukrajine, rekao je Pompeo.

Venezuela

Pompeo je također naglasio Lavrovu da njihov dugogodišnji saveznik, venezuelski predsjednik Nicolas Maduro, mora otići.

"želimo da Venezuela ponovno stekne demokaciju". "Maduro je venezuelskom narodu donio samo patnju, rekao je Pompeo.

Madurova budućnost u rukama je venezuelskog naroda, odgovorio je Lavrov, a američki pritisak na Madura nazvao je "nedemokratskim".

Lavrov je, kako prenosi njemačka agencija dpa upozorio Pompea da nepovjerenje između nekadašnjih hladnoratovskih suparnika šteti objema stranama.

"Ovo nepovjerenje koje između nas postoji šteti vašoj i našoj sigurnosti", kazao je Lavrov američkom državnom tajniku Mikeu Pompeu na sastanku u Sočiju.

"Moramo ponovo izgraditi povjerenje na svim razinama našeg dijaloga", poručio je šef ruske diplomacije , a Pompeo je istaknuo da je došao u posjet Rusiji jer je američki predsjednik Donald Trump "odlučan u namjeri da se odnosi između dviju strana poboljšaju".

"Nismo suparnici po svim pitanjima", kazao je Pompeo, prisjećajući se osobnog iskustva iz protuterorističke suradnje s Rusijom koja je "spašavala američke i ruske živote".

Pompeo je, prema planu, trebao u ponedjeljak stići u Moskvu, ali je odgodio taj dio puta i proslijedio u Bruxelles kako bi s američkim saveznicima porazgavarao o "najnovijim prijetećim postupcima" Irana.Pompeo će se krajem dana sastati i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Prema najavama, razgovarati će o kontroli nuklearnog naoružanja, posebice vezano uz Iran i Sjevernu Koreju, ali i krizi u Venezueli i sukobu u Siriji.

Nisu mogli potvrditi naznaku američkog predsjednika Donalda Trumpa da će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na rubu summita G20 u Japanu idućeg mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:06