AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK

POMPEO IZGUBIO STRPLJENJE PA DIVLJAO NA RADIJU 'Nagnuo se prema meni i ošinuo me pogledom. Čekao me vani, vikao na mene, vrijeđao me i psovao'

Mike Pompeo
 AFP

Američka novinarka rekla je u petak da je državni tajnik Sjedinjenih Država Mike Pompeo izgubio strpljenje te počeo vikati i psovati kada je zaredala s pitanjima o ukrajinskoj aferi koja je u središtu postupka za opoziv Donalda Trumpa.

Sve je počelo s intervjuom koji je Mike Pompeo u petak dao za NPR, američki javni radio.

Razgovor se uglavnom ticao Irana, ali ga je novinarka Mary Louise Kelly završila Ukrajinom jer je predsjednik Trump trenutačno optužen u američkom Senatu za zlouporabu ovlasti zbog toga što je pritiskao Kijev da istraži njegova vjerojatnog demokratskog suparnika.

Mike Pompeo, stup Trumpove administracije, optužen je pak da nije branio bivšu američku veleposlanicu u Ukrajini Marie Yovanovitch koja je proljetos neočekivano smijenjena s dužnosti pošto je bila izložena kampanji blaćenja što ju je vodio Rudy Giuliani, osobni odvjetnik Donalda Trumpa.

"Dugujete li ispriku veleposlanici Marie Yovanovitch?", upitala je novinarka.

Uslijedio je napet razgovor u kojemu je državni tajnik ustvrdio da je "branio svakog dužnosnika State Departmenta" na što ga je novinarka upitala u kojoj prigodi je javno branio Marie Yovanovitch, ali nije dobila odgovor.

"Rekao sam sve što sam danas imao. Hvala", rekao je kratko Pompeo.

No priča se tu ne završava i Mary Louise Kelly je za NPR ispričala što se poslije dogodilo.

"Nagnuo se prema meni i ošinuo me pogledom" i "izašao iz prostorije", rekla je.

Zatim je savjetnica u ministarstvu zamolila novinarku da, bez mikrofona, pođe za njom u osobni salon državnog tajnika.

"Čekao me ondje i vikao na mene" desetak minuta, "bio je nezadovoljan zbog pitanja o Ukrajini", rekla je, ustvrdivši da ju je vrijeđao tijekom čitavog razgovora.

Rekao joj je, kaže: "Mislite da su Amerikanci zainteresirani za Ukrajinu?" i pri tom psovao. Zatim je zatražio od savjetnika da donesu slijepu kartu svijeta i rekao joj da pokaže gdje je Ukrajina - što je ona i pokazala prstom dok ju je ministar pozorno pratio.

"Svi će čuti o ovome", zaprijetio je još državni tajnik koji se i prije znao obrušiti na novinare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:34