ČVRST STAV

POMPEO 'Sankcije Sjevernoj Koreji ukinut će se tek nakon potpune denuklearizacije'

 REUTERS

Azijske države, saveznice Sjedinjenih Američkih Država, uključujući Kinu, složile su se da za Sjevernu Koreju neće biti ukidanja sankcija do potpune denuklearizacije, izjavio je u četvrtak u Pekingu američki državni tajnik Mike Pompeo.

Rekao je i da se svi njegovi kolege iz Japana, Južne Koreje i Kine slažu kako se sankcije protiv Pjongjanga neće ukinuti do "potpune i nepovratne denuklearizacije koja će se moći provjeriti".

Najviši američki diplomat otputovao je u posjet Južnoj Koreji i Kini da bi se ondje osobno informirao o povijesnome summitu između američkoga predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskoga vođe Kim Jong Una.

Pompeo je na konferenciji za novinare, održanoj zajedno s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem, izjavio kako Kina stoji iza potpore rezoluciji UN-ova Vijeća sigurnosti kojom se reguliraju sankcije protiv Pjongjanga.

Wang je summit Trump-Kim nazvao "uspješnim i povijesnim", rekavši kako je Kina spremna pomoći SAD-u i Sjevernoj Koreji u primjeni idućih poteza.

Pompeo je zahvalio kineskom predsjedniku Xi Jinpingu što je "pomogao dovesti Sjevernu Koreju za pregovarački stol".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:22