ČVRST STAV

POMPEO 'Sankcije Sjevernoj Koreji ukinut će se tek nakon potpune denuklearizacije'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 14.06.2018. u 18:02

U.S. President Donald Trump and North Korean leader Kim Jong Un walk after lunch at the Capella Hotel on Sentosa island in Singapore June 12, 2018. REUTERS/Jonathan Ernst
REUTERS

Azijske države, saveznice Sjedinjenih Američkih Država, uključujući Kinu, složile su se da za Sjevernu Koreju neće biti ukidanja sankcija do potpune denuklearizacije, izjavio je u četvrtak u Pekingu američki državni tajnik Mike Pompeo.

Rekao je i da se svi njegovi kolege iz Japana, Južne Koreje i Kine slažu kako se sankcije protiv Pjongjanga neće ukinuti do "potpune i nepovratne denuklearizacije koja će se moći provjeriti".

Najviši američki diplomat otputovao je u posjet Južnoj Koreji i Kini da bi se ondje osobno informirao o povijesnome summitu između američkoga predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskoga vođe Kim Jong Una.

Pompeo je na konferenciji za novinare, održanoj zajedno s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem, izjavio kako Kina stoji iza potpore rezoluciji UN-ova Vijeća sigurnosti kojom se reguliraju sankcije protiv Pjongjanga.

Wang je summit Trump-Kim nazvao "uspješnim i povijesnim", rekavši kako je Kina spremna pomoći SAD-u i Sjevernoj Koreji u primjeni idućih poteza.

Pompeo je zahvalio kineskom predsjedniku Xi Jinpingu što je "pomogao dovesti Sjevernu Koreju za pregovarački stol".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo