ODGODIO POSJET GRENLANDU

POMPEO SKRATIO POSJET EUROPI Zbog hitnih pitanja se američki državni tajnik mora ranije vratiti u Washington

Mike Pompeo (lijevo), Theresa May (desno)
 Mandel Ngan / REUTERS

Američki državni tajnik Mike Pompeo odgodio je posjet Grenlandu jer se mora vratiti u Washington, priopćio je State Department u četvrtak.

"Državni tajnik Pompeo mora odgoditi svoj posjet Grenlandu jer danas treba biti u Washingtonu", rekla je glasnogovornica State Departmenta Mortgan Ortagus.

Pompeo je trebao posjetiti Grenland u četvrtak, ali je umjesto toga otputovao iz Londona za Washington. Prije toga je otkazao posjet Berlinu predviđen za utorak navodeći kao razlog "hitna pitanja".

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je uveo nove sankcije Iranu i to sektoru željeza, čelika, aluminija i bakra kako bi pojačao pritisak na teheranski režim i zaprijetio je novim mjerama ako Iran "radikalno ne promijeni ponašanje". Sankcije su uvedene točno godinu dana nakon povlačenja Sjedinjenih Država iz međunarodnog ugovora o iranskom nuklearnom programu potpisanom 2015. i nakon iranske objave da se oslobađa dviju obveza preuzetih na temelju tog ugovora.

Pompeo je rekao Britaniji u srijedu da mora promijeniti svoj stav prema Kini i kineskom tehnološkom divu Huaweiu, kritizirajući drugo najveće svjetsko gospodarstvo kao prijetnju Zapadu sličnu onoj koju je nekoć predstavljao Sovjetski Savez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:54