NOVI POSTUPAK

PONIŠTENA PRESUDA STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU Haag će ponovno suditi Miloševićevim obavještajcima za ratne zločine u Hrvatskoj

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.12.2015. u 15:40

AFP/CROPIX

ZAGREB/DEN HAAG - Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u utorak je poništilo prvostupanjsku presudu kojom su bivši dužnosnici službe državne sigurnosti Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović bili oslobođeni svake odgovornosti za ratne zločine počinjene na području Hrvatske i BiH i zbog sudskih pogrešaka naredilo novo suđenje.

Žalbeno vijeće (ŽV) nadalje je naredilo je da se Stanišiću i Simatoviću, kojima je odmah određen pritvor do daljnjeg naloga, ponovno sudi po svim točkama optužnice.

Prvostupanjskom oslobađajućom presudom iz 2013. bilo je utvrđeno da su Stanišić i Simatović slali u Hrvatsku i BiH jedinice specijalne namjene SDB-a tzv. "crvene beretke" koje su sa "škorpionima", srpskom dobrovoljačkom gardom Željka Ražnatovića Arkana, te milicijom SAO Krajine počinile zločine, no to nije bilo dovoljno da se utvrdi njihova odgovornost za te zločine jer nije dokazano da su ih slali s namjerom da se počine zločini.

Po prvostupanjskom vijeću ponuđeni dokazi nisu dokazali ni njihovu namjeru sudjelovanja u udruženom zločinačkom pothvatu (UZP).

Haško tužiteljstvo žalilo se na oslobađajuću presudu tražeći da se dvojicu dužnosnika SDB-a proglasi krivima po svim točkama optužnice koja ih je teretila za zločine progona, ubojstva, deportacije i prisilnog premještanja hrvatskog i muslimanskog stanovništva i da se utvrdi da su zločini počinjeni u okviru udruženog zločinačkog pothvata kojemu je na čelu bio tadašnji srbijanski predsjednik Slobodan Milošević.

"Konkretna usmjerenost" na pomaganje počinjenja zločina "nije nužna" za dokazivanje odgovornosti u pomaganju počinjenja zločina, zaključilo je Žalbeno vijeće na žalbu tužiteljstva.

Pritom se pozvalo na sudsku praksu ICTY-a u predmetu Šajnović i dr.; Popović i dr.; na suđenja Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu, na međunarodno pravo i međunarodno običajno pravo.

ŽV je razmatralo žalbu tužiteljstva po tri osnove i utvrdilo je da je prvostupanjsko sudsko vijeće "počinilo grešku" u dvije osnove, a treću je odbacilo.

Odluku da se Stanišiću i Simatoviću ponovno sudi ŽV donijelo je jer je ocijenilo da bi bilo "neusmjesno" analizirati prvostupanjsku presudu, što je zatražilo tužiteljstvo.

Ni ovo Žalbeno vijeće niti neko drugo, novo sudsko vijeće takvu analizu ne bi moglo provesti, a da nije "uživo" saslušalo iskaze svjedoka i čulo dokaze, smatra ŽV.

Objasnilo je da taj predmet sadrži 4843 dokaznih predmeta i svjedočenje 133 svjedoka te pokriva velika područja Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine i vremensko razdoblje od travnja 1991. do najkasnije prosinca 1995.

Žalbeno vijeće zato je naredilo ponovno suđenje po svim točkama optužnice.

Naredilo je da novo raspravno vijeće koje će biti određeno za ponovno suđenje Stanišiću i Simatoviću "ispravno primijeni pravo odgovornosti za pomaganje i podržavanje onako kako je utvrđeno u ovoj presudi koje ne zahtijeva da djela osobe koja pomaže i podržava budu konkretno usmjerena na pomaganje počinjenja zločina".

Sud je Stanišiću i Simatoviću, koji su na privremenoj slobodi do izricanja presude, naložio povratak u pritvor u Scheveningenu. Njih dvojica pušteni su na slobodu nakon oslobađajuće presude u svibnju 2013.

Izdvajamo