PUŠAČI PARE

POPLAVA PATENATA E-cigarete će uskoro služiti i za srkanje kave, a plaćat će se svaki dim

Kineski izum stvorio je tržište čija se vrijednost sada procjenjuje na 3,5 milijarde dolara, a postoji već dvije tisuće izuma koji se odnose na e-cigarete
 AFP PHOTO / LEON NEAL / AFP PHOTO / LEON NEAL

Otkako je 2003. godine kineski medicinski istraživač Hon Lik, okorjeli pušač, izumio tehnologiju koja pomoću baterijskog napajanja zagrijava tekućinu s nikotinom i pretvara je u paru koju pušači mogu inhalirati umjesto cigaretnog dima, e-cigarete su postale prava pošast. Njegov je izum stvorio tržište čija se vrijednost sada procjenjuje na 3,5 milijarde dolara.

Čak je ove godine riječ "vape", koja se u engleskom jeziku koristi kao naziv za e-cigarete, oxfordski rječnik engleskog jezika proglasio za riječ godine.

Duhanska kompanija Imperial Tobacco prošle je godine za 75 milijuna dolara kupila patente u vlasništvu tvrtke koju je Hon osnovao, a istovremeno je u 2014. godini bilo čak 500 izuma povezanih sa e-cigaretom.

Najaktivniji su izumitelji u Kini, gdje ima više od 300 milijuna pušača, pa su tamo već zabilježeni patenti pušačkih spravica s računalima koja mogu ograničiti količinu nikotina, pa tako i ponuditi mogućnost "plaćanja za svaki dim". Također, neki svojim korisnicima žele na isti način umjesto nikotina ponuditi dozu - kofeina.

THC u spremniku?

Od dvije tisuće izuma povezanih s e-cigaretama, njih 64 posto dolazi iz Kine. Na drugom su mjestu Sjedinjene Države s 14 posto, a zatim Sjeverna Koreja s 9 posto.

Na tržištu su se čak pojavile i e-cigarete koje sadrže vitamine i dodatke za prehranu poput valerijana i kolagena. Tvrtka Fuma International u svojem je patentnom prijedlogu čak opisala korištenje tetrahydrocannabinola (THC), što je aktivna supstanca marihuane, zaslužna za osjećaj "napušenosti".

Iako mnogi tvrde da e-cigarete smanjuju štetnost pušenja, njihovi protivnici se boje kako bi mogle stvoriti novi val ovisnosti o nikotinu, te upozoravaju da ne postoje dugoročni znanstveni dokazi o zdravstvenoj sigurnosti takvog načina "pušenja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:57