REGENSBURG

POPUCALA STAKLA I OŠTEĆENE FASADE NAKON DETONACIJE BOMBE IZ 2. SVJETSKOG RATA Zbog kontrolirane eksplozije evakuirano je nekoliko tisuća ljudi

 Profimedia, Alamy

Detonacija zračne bombe iz 2. svjetskog rata u Regensburgu na jugu Njemačke izazvala je štetu na građevinama, a zbog kontrolirane detonacije evakuirano je nekoliko tisuća stanovnika, priopćila je policija u srijedu.

„Prilikom prvog obilaska područja u blizini pronalaska bombe uočili smo brojna popucana stakla i oštećene fasade“, rekao je jedan glasnogovornik policije za javni servis Bayerische Rundfunk.

Vlasti su uoči detonacije, zbog veličine bombe, računale na moguća oštećenja na zgradama. Infrastruktura poput pruga ili cesta nije oštećena.

Bomba koja je pronađena u blizini riječne luke na Dunavu, detonirana je u rano ujutro, a detonacija se čula na području čitavog grada. Prije toga je iz okolnih ulica evakuirano preko 4.500 građana.

Nakon otkrića bombe, stručnjaci za eksploziv su zaključili da je bomba u takvom stanju da je nije moguće transportirati na neko sigurno mjesto te da isto tako, zbog oštećenog upaljača, nije moguće njezino neutraliziranje.

U Njemačkoj se gotovo na dnevnoj razini pronalaze bombe zaostale iz 2. svjetskog rata. Saveznički bombarderi su iznad Njemačke izbacili nekoliko milijuna tona bombi, a procjenjuje se da 10 do 20 posto bombi nije eksplodiralo.

S vremenom dolazi do korozije detonatora koji uzrokuju samodetonaciju bombe. Od 1947. je zabilježeno oko 20 takvih samozapaljenja.

Najveća količina bombi izbačena je iznad važnih industrijskih i prometnih središta poput Hamburga, Ruhrske oblasti te Berlina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:42