VELIKO FINALE

POROTA POČELA VIJEĆATI NA SUĐENJU WEINSTEINU Osramoćenom filmskom mogulu prijeti doživotna zatvorska kazna

Harvey Weinstein
 AFP

Porota kaznenog suda na Manhattanu počela je u utorak vijećati nakon tri i po tjedna rasprava na suđenju holivudskom producentu Harveyu Weinsteinu po optužbama za silovanje.

Osramoćenom 67-godišnjem filmskom mogulu prijeti doživotna zatvorska kazna ako ga njujorška porota koju čini sedam muškaraca i pet žena, osudi za predatorski seksualni napad, silovanje i kriminalni seksualni čin.

"Morate odlučiti o konačnom pitanju: je li tužiteljstvo dokazalo krivnju (optuženog) izvan svake razumne sumnje", rekao je porotnicima sudac James Burke, koji je predsjedao sudskim raspravama.

"Morate (pri vijećanju) primijeniti isti onaj zdrav razum (...) kojim se vodite u svakodnevnom životu", rekao je.

Porota se povukla na vijećanje oko 11.30 po mjesnom vremenu.

Više od 80 žena optužilo je Weinsteina za seksualno zlostavljanje od početka pokreta #MeToo u listopadu 2017.

Porotnici razmatraju samo dvije optužbe koje su podnijele bivša glumica Jessica Mann i bivša asistentica produkcije Mimi Haleyi.

Mann (34) je optužila Weinsteina za silovanje u ožujku 2013., a Haleyi da ju je natjerao na oralni seks u srpnju 2006.

Suđenje, koje je počelo 22. siječnja, pokrenulo je složena pitanja oko pristanka na seksualni odnos i zloporabe moći.

U unakrsnom ispitivanju, i Mann i Haleyi priznale su barem jedan sporazumni seksualni susret s Weinsteinom nakon navodnih napada.

Weinsteinovi odvjetnici su na sudu iznijeli desetke emailova i tekstualnih poruka po kojima su i Mann i Haleyi nastavile imati prijateljski odnos s Weinsteinom godinama nakon navodnih napada.

Njegov tim tvrdi da su se odnosi dogodili uz pristanak te da su one koristile seks za napredovanje u karijeri.

Porota je čula svjedočenja još četiriju žena. Glumica Annabella Sciorra rekla je da je Weinstein na zimu 1993. ili 1994. ušao u njezin stan i silovao je.

Optužba je zastarjela pa se ne može tretirati kao odvojen zločin, ali mogla bi djelovati kao otežavajući faktor koji bi išao u prilog najozbiljnijoj optužbi u slučaju, predatorskom seksualnom napadu, zbog kojeg se može dobiti doživotna kazna zatvora.

Tužitelji su pozvali ostale tri žene kako bi njihova svjedočenja osnažila dokaze o Weinsteinovoj namjeri, ali nisu ga optužili za zločine povezane s njihovim svjedočenjima.

U završnim argumentima u četvrtak, odvjetnica Donna Rotunno pozvala je porotnika da postanu "nepopularni" i oslobode Weinsteina. Rekla je da su tužitelji nisu iznijeli nikakve forenzičke dokaze i nemaju svjedoke.

Porota mora donijeti jednoglasnu odluku za svaku točku optužnice.

Ako to ne uspiju učiniti, sudac može poništiti suđenje.

Weinstein se suočava s odvojenim istragama o seksualnim zločinima u Los Angelesu i također je predmet nekoliko građanskih tužbi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:27