SENZBILITET ZA NEOVISNOST

PORUKA IZ MOSTARA KOJA JE RAZBJESNILA SARAJEVO 'Sretno. Mi smo sljedeći!'

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 06.10.2017. u 16:56

 • Hercegovina Info

   

  Na području bivše Jugoslavije katalonska borba za neovisnost ima snažnu podršku. Tako su na prostorijama Lige socijaldemokrata Vojvodine, stranke koju vodi Nenad Čanak, odmah u ponedjeljak izvjesili katalonsku zastavu.

  Beograd snažno podržava jedinstvenu Španjolsku, pa je ovaj korak doživio kao otvorenu provokaciju. U Sloveniji je Janez Janša, lider Slovenske demokratske stranke, najveće opozicijske partije, pozvao na podršku Kataloniji podsjećajući na referendum za neovisnost “dežele”. U međuvremenu je pokrenuta i peticija koja osuđuje nasilje španjolske policije i podupire neovisnost Katalonije: dosad je prikupila više od tri tisuće potpisa. Među ljudima koji su je potpisali su i Milan Kučan, Dimitrij Rupel, Ivo Vajgl. Konačno, i slovenski premijer Miro Cerar bio je drugi, iza belgijskog, koji je osudio nasilje policije.

  A danas je pak na ulazu u Mostar postavljen transparent potpore neovisnosti Katalonije, prenosi Hercegovina info. Poruka je jasna: “Bona sort” (Sretno). Mi smo sljedeći. Na transparentu je zastava nekadašnje Hrvatske zajednice Herceg Bosne i Katalonije.

  U Kataloniji je pak nastavljena igra mačke i miša pa je Barcelona očekivano objavila da će parlament u ponedjeljak imati redovno zasjedanje unatoč tome što ga je Ustavni sud Španjolske zabranio.

  Izdvajamo