VJETAR U LEĐA

PORUKA KOJA JE ODUŠEVILA BEOGRAD 'Ako netko treba postati član Europske unije, to trebate biti vi, braćo Srbi!'

Andrej Danko
 Profimedia, Sputnik

"Ako netko treba uskoro postati član EU to trebate biti vi, braćo Srbi", rekao je danas u Beogradu predsjednik slovačkog parlamenta Andrej Danko, javlja B92.

"Život u Europskoj uniji nije lak, ali Europska unija je jedina alternativa", rekao je Danko poslije sastanka sa predsjednicom srpskog parlamenta Majom Gojković.

Slovačka, kaže, može pružiti puno informacija o greškama koje su se dogodile na putu pristupanja EU, navodeći da Srbija treba zaštititi svoje prirodne resurse, vodu i ne treba, poručuje, prodati svoja ključna poduzeća.

Dodao je da je s Gojković razgovarao o etičkom kodeksu koji Slovačka priprema sa Austrijom i drugim zemljama, ističući da će usvajanje novog kodeksa doprinijeti boljem ponašanju zastupnika.

Zahvalio je na poštovanju koje je Srbija ukazala slovačkom narodu na taj način što će se, kao predsjednik parlamante te zemlje, obratiti u Skupštini Srbije, što nije praksa u inozemstvu.

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković zahvalila je na tome što je Slovačka dosljedna i ne priznaje neovisnost Kosova. Dodala je da Slovačka mora i treba biti obaviještena o procesu dijaloga između Prištine i Beograda u Bruxellesu, kao i druge članice EU.

Zahvalila je i na podršci koju ta zemlja daje Srbiji kada je reč o punopravnom članstvu u EU. Prema njenim riječima, sa Dankom je imala sadržajne razgovore te je bilo riječi o konkretnim oblicima suradnje i unapređenju bilateralnih odnosa.

"Naše dvije države imaju odlične političke i ekonomske odnose, jedan otvoren i stalan dijalog između viskih dužnosnika", rekla je Gojković i zahvalila Danku što je prihvatio njen poziv i došao u Srbiju povodom 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:13