BLASFEMIJA

POSLAO PRIJATELJU ŠALJIVU PORUKU PREKO WHATSAPPA PA ZAVRŠIO NA SUDU Nije bio ni svjestan da bi ga humor mogao koštati života, osudili su ga na smrt

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 17.09.2017. u 18:00

A Whatsapp App logo is seen behind a Samsung Galaxy S4 phone that is logged on to Facebook in the central Bosnian town of Zenica, February 20, 2014. Facebook Inc will buy fast-growing mobile-messaging startup WhatsApp for $19 billion in cash and stock in a landmark deal that places the world's largest social network closer to the heart of mobile communications and may bring younger users into the fold. REUTERS/Dado Ruvic (BOSNIA AND HERZEGOVINA - Tags: BUSINESS) - GM1EA2K1L1101
Dado Ruvic / REUTERS

Sud u Gujratu, gradu na istoku Pakistana, izrekao je 35-godišnjem Nadeemu Jamesu smrtnu presudu zbog blasfemije koju je, prema optužnici, počinio šaljući jednom svojem prijatelju poruke putem aplikacije WhatsApp u kojima je, kako se tvrdi, ismijavao proroka Muhameda i islam.

Kako piše The Guardian, James je uhićen još u srpnju prošle godine nakon što ga je prijatelj prijavio našavši se uvrijeđen spornim porukama.

Blasfemija je u većinski muslimanskom Pakistanu težak zločin, a vrijeđanje Muhameda nerijetko se kažnjava smrću, a većina optužnica bude podnesena protiv pripadnika manjinskih zajednica. Osuđeni Nadeem James je kršćanin, a njegov odvjetnik je najavio podnošenje žalbe.

Iako se blasfemija u Pakistanu kažnjava izrazito strogo, u tamošnjoj je javnosti takva pravosudna politika nedavno dovedena u pitanje nakon što je razjarena rulja linčovala jednog studenta, kojega su na internetu, nakon jedne burne debate o religijskim pitanjima, lažno optužili da je ismijavao proroka Muhameda. Policija je zbog ovog ubojstva uhitila 20-ak studenata i profesora sveučilišta Mardan.

Guardian navodi da je od 1990. godine u raznim dijelovima države zabilježeno najmanje 67 ubojstava na temelju ničim dokazanih optužbi za blasfemiju, a ističe i slučaj iz 2011. godine kada je tjelohranitelj likvidirao guvernera provincije Punjab Salmana Taseera nakon što se ovaj javno drznuo pozvati na reformu zakonodavstca kojim se regulira blasfemija. Taseerov je ubojica kasnije osuđen na smrt, a nakon izvršenja presude prošle godine religijski ekstremisti proglasili su ga mučenikom.

ELIPSO

Izdvajamo