OJAČANJE VOJSKE

POSLJEDICE OTMICE SALOPEKA Amerika i Francuska poslat će dodatno oružje Egiptu za borbu protiv terorista Islamske države

 Facebook / CC

KAIRO - Vjerojatno ubojstvo hrvatskog inženjera Tomislava Salopeka moglo bi štetiti egipatskom turizmu i stranim ulaganjima, ali s druge strane dodatno potaknuti podršku zapadnih zemalja borbi egipatskog režima protiv džihadista.

Stručnjaci misle da će Salopekov slučaj ohrabriti Washington i Pariz, jer je Hrvat radio za francusku tvrtku, da Kairo dodatno opskrbi oružjem za borbu s islamskim radikalima.

Zapad se optužuje da zatvara oči na brojna kršenja ljudskih prava režima predsjednika Abdela Fataha al-Sisija, bivšeg generala koji stoji iza nasilnog suzbijanja pristaša svoga islamističkog predsjednika Mohameda Mursija.

Egipat je najmnogoljudnija arapska zemlja i ima jednu od najjačih i najbolje opremljenih vojski koji se bore protiv sve veće džihadističke pobune. Vojska je dodatno ojačana nedavnim isporukama američkih borbenih zrakoplova F-16 i francuskih Mistrala.

Stručnjaci misle da je egipatski ogranak Islamske države koji se naziva Sinajskim vilajetom ili pokrajinom, koji tvrdi da je ubio Salopeka, promijenio svoju strategiju u borbi s egipatskim režimom. Nakon nekoliko napada na snage sigurnosti u svom uporištu na sjevernom Sinaju u posljednje dvije godine, skupina sada prihvaća taktiku sličnu IS-u u Iraku i Siriji - otimanje i dekapitiranje stranaca.

Salopekova otmica izgleda da je namijenjena sijanju straha među turistima i zapadnim kompanijama, dvama temeljima uzdrmane egipastke ekonomije.

"Ovaj čin pokazuje da su se egipatski članovi Islamske države vratili iz Sirije i Iraka i preuzeli potpunu kontrolu nad 'Pokrajinom Sinaj' i provede istu strategiju IS-a", rekao je prije neki dan Mathieu Gudiere, profesor islamskih studija na sveučilištu u Toulouseu.

"Egipatskim vlastima to donosi veću radikalizaciju i širenje ciljeva na strane interese, posebno ekonomske, a svemu je cilj dodatno slabljenje egipatskog režima", zaključio je taj stručnjak.

Iako broj stranih radnika u Egiptu nije posebno velik, Salopekov slučaj zazvonio je na uzbunu. "Veleposlanstva i strane kompanije pojačale su zaštitu svojih državljana i radnika", rekao je Angus Blair iz egipatskog think-tanka Signeta.

Dužnosnici stranih veleposlanstva kažu da su nakon objave da je Salopek ubijen dobili brojne pozive i upite o tome kako pojačati sigurnost.

Dekapitiranje zapadnog državljanina moglo bi dodatno smanjiti broj turista u Egiptu, koji je ionako u padu otkako je revolucijom svrgnut Hosni Mubarak.

"Bit će negativnog učinka, ali ne velikog", misli Hosam Haza iz egipatske turističke zajednice. "Ali ovaj nas događaj podsjeća na to da sigurnost u turističkim zonama mora biti pojačana".

Oko 10 milijuna turista posjetilo je Egipat 2014., a četiri godine prije bilo ih je gotovo 15 milijuna.

Nekoliko turista s kojima je AFP razgovarao u četvrtak nisu znali za Salopekovo ubojstvo. Dio ih je, međutim, znao da su džihadisti aktivni u Egiptu.

"Ovo će odvratiti neke starije turiste, ali ja mislim da je Egipat siguran za putovanje sve dok se ljudi drže savjeta", reko je 30-godišnji Amerikanac Greg Esser nakon obilaska muzeja egipatskih atikviteta u blizini kairskog trga Tahrira.

"Ja ću biti samo u Kairu i sada kada znam za ovo ubojstvo bit ću još oprezniji", rekao je dvadesetogodišnjak koji se predstavio samo kao Sam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:20