SUDBINA JAMALA KHASHOGGIJA

POSMRTNE OSTATKE RASKOMADANOG NOVINARA ESKADRON SMRTI ODBACIO U BEOGRADSKOJ ŠUMI?! Istraga sve bliže saudijskom princu, u Rijadu našli žrtvenog jarca

 
gore lijevo: Mohamed bin Salman; dolje lijevo: Ahmed al-Asiri; velika slika u sredini: turski istražitelji snimljeni kroz prozor saudijskog konzulata u Istanbulu; manja slika u sredini: Beogradska šuma u Istanbulu; gore desno: Jamal Khashoggi na ulasku u konzulat; dolje desno: Donald Trump
 REUTERS, Profimedia

Predsjednik SAD-a Donald Trump u četvrtak je izjavio da "doista izgleda" da je saudijski novinar Jamal Khashoggi mrtav.

Khashoggi je nestao nakon što je 2. listopada ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu kako bi uzeo dokumente za planirano vjenčanje. Turski dužnosnici su rekli da vjeruju da je novinar, kritičar saudijskih vladara, ubijen u zgradi konzulata a njegovo tijelo raskomadano i uklonjeno.

"Doista mi tako izgleda", odgovorio je Trump novinarima u bazi Andrews na pitanje je li Khashoggi mrtav. "To je jako tužno".

Trump je rekao da čeka pojedinosti "iz oko tri različite istrage kako bi mogli razjasniti" Khashoggijev nestanak.

Na pitanje kakve će biti posljedice ako se saudijski čelnici povežu s njegovim nestankom, Trump je rekao: "Morat će biti vrlo ozbiljne. To je vrlo, vrlo loša stvar, ali ćemo vidjeti što će biti".

Turske vlasti su rekle da imaju audio zapis koji ukazuje da je Khashoggi, koji je živio u SAD-u i pisao kolumne za Washington Post, ubijen.

Saudijci snažno odbacuju te navode o Khashoggijevom ubojstvu, no američki su mediji izvijestili da će priznati da je ubijen tijekom neuspjelog ispitivanja.

Trump je ranije rekao kako bi za ubojstvo mogli biti krivi "odmetnuti ubojice", no u četvrtak je izjavio da vjeruje obavještajnim izvješćima koja sugeriraju saudijsku upletenost s visokih razina.

U razgovoru za New York Times Trump je, međutim, rekao i da je "još malo rano" donositi konačne zaključke tko stoji iza ubojstva, izvijestila je agencija Reuters.

Skupina međunarodnih nevladinih organizacija u četvrtak je pozvala Tursku da zatraži UN-ovu istragu ubojstva, izvijestila je agencija dpa.

Neovisna istraga koju bi vodio UN "najbolje je jamstvo protiv saudijskog zataškavanja" slučaja, rekao je Robert Mahoney, zamjenik direktora Odbora za zaštitu novinara (CPJ).

CPJ, Human Rights Watch (HRW), Amnesty International i Reporteri bez granica zatražili su neovisnu UN-ovu istragu na konferenciji za medije u New Yorku.

"Ako je doista točno da su iza pogubljenja i komadanja Khashoggija stajali najviši dužnosnici saudijske vlade, onda ne želimo da počinitelji sami sebe istražuju", rekao je Louis Charbonneau iz HRW-a. "Tako se ne vodi kriminalistička istraga, prepuštanje istrage njima otvara vrata zataškavanju, zato kažemo da je treba predati UN-u", rekao je.

Sjedinjene Države dale su u četvrtak Saudijskoj Arabiji još vremena za istragu nestanka novinara Jamala Khashoggija, a turski istražitelji pretresli su konzulat po drugi puta u potrazi za tragovima.

Trump se sastao se s državnim tajnikom Mikeom Pompeom, koji je predsjednika upoznao s detaljima razgovora sa saudijskim i turskim dužnosnicima o slučaju Khashoggi, a nakon razgovora Pompeo je kazao novinarima kako je Saudijcima jasno dao do znanja da Sjedinjene Države uzimaju taj slučaj "vrlo ozbiljno i s poštovanjem prema gospodinu Khashoggiju".

"Meni su rekli da i oni razumiju ozbiljnost nestanka gospodina Khasshogija. Uvjerili su me da provode kompletnu i temeljitu istragu svih činjenica vezanih za Khasshogija te kako će do odgovora doći vrlo brzo", objasnio je Pompeo.

Pompeo je sugerirao Trumpu da Sjedinjene Države daju Saudijcima nekoliko dana da završe istragu kako bi se dobilo puno razumijevanje onoga što se dogodilo i nakon čega bi se moglo donositi odluke o tome kako će SAD reagirati vezano za slučaj Khashoggi.

Turski dužnosnici smatraju da je Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu te kako je njegovo tijelo sasječeno i uklonjeno.

Turski istražitelji napustili su konzulat rano u četvrtak nakon što su ponovo pretražili zgradu i konzularna vozila, rekao je Reutersov očevidac.

Turska policija pretražuje šumu i grad Yalovu u potrazi za Khashoggijevim tijelom

Turska policija pretražuje šumu na periferiji Istanbula i grad Yalovu na Mramornom moru u potrazi za posmrtnim ostacima saudijskog novinara koji je nestao prije dva tjedna nakon što je ušao u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, rekli su turski dužnosnici.

Istražitelji su u pretrazi konzulata i rezidencije konzula našli "mnoge uzorke", rekla su dvojica viših dužnosnika agenciji Reuters, i probat će na njima naći tragove DNK novinara Jamala Khashoggija.

Turske su vlasti proširile područje pretrage nakon što su utvrdile pravce kretanja i mjesta zaustavljanja vozila koja su napustila saudijski konzulat i konzulovu rezidenciju 2. listopada, na dan kada je Khashoggi posljednji put viđen.

Khashoggijeve ubojice su možda njegove posmrtne ostatke bacile u Beogradsku šumu na rubu Istanbula i na ruralnoj lokaciji blizu grada Yalove, 90 kilometara južno od Istanbula, rekli su dužnosnici.

Path way in the dark forest ( Belgrad Ormani ) in Istanbul, Image: 317867124, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy
Beogradska šuma u Istanbulu

"Istrage su dovele do određenih sumnji da bi njegovi ostaci mogli biti u gradu Yalovi i Beogradskoj šumi, te policija pretražuje ta područja", rekao je jedan od dužnosnika. Ostaci su moguće bačeni "na seoskom gospodarstvu ili villi", rekao je.

Khashoggi, istaknuti kritičar saudijskog režima i američki državljanin koji je pisao kolumne za Washington Post, nestao je 2. listopada nakon što je posjetio konzulat svoje zemlje u Istanbulu radi administrativnih poslova vezanih za skoro vjenčanje.

Turski dužnosnici optužili su Rijad da je poslao specijalno obučenu ekipu da ubije novinara, ali to saudijske vlasti odbacuju.

Neki mediji, među kojima i Washington Post za koji je Khashoggi radio, objavili su kako postoje audio i video snimka koje dokazuju da je novinar "ispitivan, mučen i potom ubijen" unutar konzulata, a zatim raskomadan. (Hina)

NYT: Saudijci su pronašli žrtvenog jarca

Saudijske vlasti su krivnju za ubojstvo novinara Khashoggija odlučile svaliti na general pukovnika Ahmeda al-Asirija, visokopozicioniranog obavještajca i najbližeg suradnika prestolonasljednika, princa Mohameda bin Salmana, doznaje New York Times.

To bi, kako analizira list, bilo priznanje da su u likvidaciju bili upleteni ljudi iz samog vrha, ali bi istovremeno trebalo zaštititi samog prestolonasljednika koji se proteklih dana našao na udaru kritika međunarodne javnosti nakon što je otkriveno da su u skupini od 15 agenata koji su navodno ubili Khashoggija najmanje četiri osobe bile iz Salmanova najužeg kruga suradnika.

Major General Ahmed Al Asiri, spokesman for the Arab Coalition attends a press briefing at the Embassy of Saudi Arabia in London, Britain November 3, 2016. REUTERS/Stefan Wermuth - LR1ECB313UXEJ
Stefan Wermuth / REUTERS
Ahmed al-Asiri

Saudijci, prema New York Timesu, kane obznaniti da je general Asiri dobio usmeno odobrenje od samog bin Salmana za privođenje i ispitivanje Khashoggija na teritoriju Saudijske Arabije, ali da je pogrešno shvatio prestolonasljednikove upute te da je, pokušavajući se dokazati pred princom, prekoračio svoje ovlasti i novinara dao ubiti. No, čak i u ovome scenariju uloga bin Salmana bi službeno bila u najmanju ruku kontroverzna, a iz perspektive SAD-a, dugogodišnjeg čvrstog saveznika Rijada, ostala bi stršati činjenica da je bin Salman dao privesti čovjeka s američkom adresom i to samo zato što je ovaj javno kritizirao saudijski režim.

General Asiri je međunarodnoj javnosti postao poznat 2015. godine, kada ga je bin Salman imenovao glasnogovornikom stožera koji vodi rat Saudijske Arabije protiv Jemena. New York Times podsjeća da je tijekom godina davao niz intervjua na tečnom engleskom i francuskom, ali da je bio poznat i po agresivnim izljevima prema novinarima kada bi objavili neki izvještaj koji mu nije bio po volji.

U svakom slučaju, budu li Saudijci doista svalili krivnju na generala Asirija, koji je utjecaj dobio isključivo zahvaljujući prestolonasljedniku, to bi moglo predstavljati i udarac bin Salmanu unutar samih struktura vlasti u Rijadu, koji je dosad pokazivao svemoć i bio praktički nedodirljiv. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 14:08