KONTROVERZNA TVRDNJA

'POSTOJI RAZLOG ZAŠTO NA POSLJEDNJOJ VEČERI NIJE BILO ŽENA' Biskup kojeg je papa postavio da vrati Crkvi vjerodostojnost nakon mjesec dana dao ostavku

 Wikipedia

Pomoćni biskup u Čileu kojeg je papa Franjo postavio prije samo mjesec dana, podnio je ostavku, i to samo nekoliko tjedana nakon što je dao izjavu o izostanku žena s Posljednje večere, piše The Guardian.

Carlosa Eugenija Irarrazavala papa Franjo je postavio u nastojanju da povrati kredibilitet crkve nakon niza skandala povezanih uz seksualno zlostavljanje kad su iznesene stotine optužbi koje sada istražuje čileansko tužiteljstvo.

Iz nadbiskupije Santiaga nisu iznijeli razloge za odlazak Irarrazavala, ali su kazali da je papa prihvatio biskupovu ostavku 'u svrhu jedinstva i za dobro Crkve'.

Biskupov kratak boravak na ovoj funkciji je započeo televizijskim intervjuom u svibnju u kojem je kazao kako na Posljednjoj večeri nema žena i 'da to moramo poštovati'.

- Isus Krist je donosio odluke i one nisu bile ideološke... a mi želimo biti vjerni Isusu Kristu, kazao je.

Također je rekao da žene možda i same 'žele biti u stražnjoj sobi'.

Prema Bibliji, Posljednja večera je bila posljednji Isusov obrok s apostolima prije raspeća, a prikazana je na velikom broju umjetničkih djela.

Ovi biskupovi komentari su izazvali negativne kritike ženskih udruga i kritičara Crkve u Čileu u trenutku kad povjerenje u crkveno vodstvo u nekad izrazito katoličkoj državi opada.

Papa Franjo je ranije ove godine prihvatio ostavku kardinala Ricarda Ezzatija kao nadbiskupa Santiaga, najviše postavljenog člana Katoličke crkve u Čileu, nakon što se zatekao u skandalu sa seksualnim zlostavljanjem.

Vjerodostojnost Crkve je ugrožena u velikom dijelu svijeta skandalima u zemljama među kojima su Irska, Čile, Australija, Francuska, SAD i Poljska.

U Čileu tužitelji kažu da istražuju više od 150 slučajeva seksualnog zlostavljanja ili zataškavanja koji uključuju više od 200 žrtava.

Irarrazaval će nastaviti služiti Crkvi kao svećenik u Santiagu, kažu iz Nadbiskupije Santiaga.

Od Irrazavala mediji nisu uspjeli dobiti komentar ove situacije, piše The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:22