TEŠKI DANI ZA MERKEL

POTPORA NJEMAČKIM KOALICIJSKIM STRANKAMA NA REKORDNO NISKOJ RAZINI 'To su najniže brojke ikada u ovom istraživanju'

Njemačka kancelarka Angela Merkel
 Hannibal Hanschke / REUTERS

Potpora konzervativcima Angele Merkel i njezinom koalicijskom partneru Socijaldemokratima (SPD) dosegnula je rekordno nisku razinu, pokazalo je u četvrtak istraživanje javnoga mišljenja, u vrijeme dok se njemačka kancelarka bori kako bi spriječila da se njezina razjedinjena vlada raspadne.

Udio glasova konzervativaca Angele Merkel CDU/CSU kao i SPD-a je opao za 3 postotna boda, na 26 odnosno 15 posto, pokazalo je istraživanje koje je uradio DeutschlandTrend za radioteleviziju ARD.

To su najniže brojke ikada u ovom mjesečnom istraživanju za ove koalicijske stranke, rekao je ARD.

Istraživanje je isto tako stavilo SPD na četvrto mjesto iza proimigrantskih Zelenih koji su povisili potporu za 3 postotna boda na 17 posto i protuimigrantske stranke Alternativa za Njemačku (AfD) koja je ostala na 16 posto.

Ovi pokazatelji su u suglasju s očekivanjima da CSU, bavarsku sestrinsku stranku Merkelina CDU-a, u nedjelju očekuju najgori rezultati u zadnjih 60 godina na izborima u toj saveznoj državi, što je neuspjeh koji bi mogao ojačati podjele u koaliciji.

Otkako je preuzela vlast u ožujku dva puta je došla na korak do raspada zbog rasprava o imigraciji i skandala oko optužbi bivšeg šefa njemačke unutarnje obavještajne službe da simpatizira krajnju desnicu.

Koalicija se uplela i u svađu oko toga kako postupno isključiti dieselska vozila koja onečišćuju zrak.

Anketar Infratest dimap proveo je istraživanje na 1508 ljudi od ponedjeljka do srijede, izvijestio je ARD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:30