KONTROLA MEDIJA?

Potpredsjednik poljske vlade: 'Polonizirat' ćemo medije u idućem mandatu

Jaroslaw Gowin
 Profimedia, Zuma Press - News

Poljska vladajuća stranka imat će zadatak "ponovno polonizirati" poljske medije, u slučaju pobjede na izborima koji će se održati u listopadu ili studenom, rekao je potpredsjednik vlade.

Stranka Pravo i pravda (PiS) dugo je sugerirala da će pokušati staviti pod kontrolu medije u stranom vlasništvu, zbog čega ju je oporba kritizirala da želi ugušiti slobodu tiska.

- Dostojanstvena nacija i dostojanstveni ljudi ne mogu dozvoliti da većina medija bude u stranim rukama i to je zadatak s kojim se naša vlada suočava, ako ostanemo na vlasti u idućem mandatu - rekao je potpredsjednik vlade Jaroslaw Gowin, a prenijela je poljska javna novinska agencija PAP.

U Mađarskoj su suradnici premijera Viktora Orbána, koji je PiS-ov saveznik, preuzeli kontrolu nad velikim dijelom medija, a vladajući Fidesz u potpunosti kontrolira javne medije, zbog čega se suočava s međunarodnim optužbama za slabljenje slobode govora.

Slično Orbánu, dolaskom na vlast 2015., PiS je polako krenuo preuzimati kontrolu nad javnom televizijom TVP, koju opozicijski političari optužuju za pristranost u korist vlade.

S druge strane, medijska grupa Discovery vlasnik je TVN-a, nadređene tvrtke televizijske postaje TVN24, a u Poljskoj je prisutan i njemački Axel Springer kao vlasnik poljskog izdanja Newsweeka i tabloida Fakt koji su često kritičari vlade.

- Kad postoji sukob interesa između Poljske i Njemačke te novine predstavljaju njemačko gledište i njemačke interese - izjavio je Gowin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2020 12:12