IZGLASANO NEPOVJERENJE

POTPUNI KAOS U NAJSIROMAŠNIJOJ EUROPSKOJ ZEMLJI Pala vlada proeuropske premijerke, cijeli cirkus počeo je s misterioznim nestankom milijarde dolara

 
 Vladislav Culiomza / REUTERS

Izglasavanjem nepovjerenja pala je u utorak vlada u Moldaviji, javlja Reuters i upozorava da pad vlade samo pet mjeseci nakon što je proeuropska premijerka Maia Sandu preuzela dužnost dodatno prijeti stabilnosti zemlje.

Vlada je pala nakon što je 63 od 101 zastupnika glasalo za prijedlog o izglasavanju nepovjerenja.

Sandu je prije pet mjeseci formirala nesigurnu koaliciju s proruskom Socijalističkom strankom, no savez je puknuo zbog predložene reforme imenovanja glavnog državnog tužitelja.

Stranke sada imaju 90 dana za formiranje nove vlade. Ako se ne uspiju dogovoriti sazvati će se novi parlamentarni izbori.

Zemlja s 3,5 milijuna stanovnika, smještena između Ukrajine i članice EU-a Rumunjske, proživljava jednu krizu za drugom od gubitka milijarde američkih dolara 2014. koja je netragom nestala iz financijskog sustava zemlje, što je bacilo ljagu na političku klasu.

Sandu, bivša ekonomistica Svjetske banke (WB) školovana na Harvardu, poznata je po oštrom stavu prema korupciji, a koaliciju sa socijalistima je formirala nakon neizvjesnih izbora kako bi s vlasti uklonila stranku koju vodi tajkun.

Zalaže se za pridruženje Moldavije Europskoj uniji, dok čelnik socijalista Igor Dodon zagovara tješnje veze s Moskvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:40