IZGLASANO NEPOVJERENJE

POTPUNI KAOS U NAJSIROMAŠNIJOJ EUROPSKOJ ZEMLJI Pala vlada proeuropske premijerke, cijeli cirkus počeo je s misterioznim nestankom milijarde dolara

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.11.2019. u 13:22

Moldova's Prime Minister Maia Sandu delivers a speech during a session of parliament in Chisinau, Moldova November 12, 2019. REUTERS/Vladislav Culiomza
Vladislav Culiomza / REUTERS

 

Izglasavanjem nepovjerenja pala je u utorak vlada u Moldaviji, javlja Reuters i upozorava da pad vlade samo pet mjeseci nakon što je proeuropska premijerka Maia Sandu preuzela dužnost dodatno prijeti stabilnosti zemlje.

Vlada je pala nakon što je 63 od 101 zastupnika glasalo za prijedlog o izglasavanju nepovjerenja.

Sandu je prije pet mjeseci formirala nesigurnu koaliciju s proruskom Socijalističkom strankom, no savez je puknuo zbog predložene reforme imenovanja glavnog državnog tužitelja.

Stranke sada imaju 90 dana za formiranje nove vlade. Ako se ne uspiju dogovoriti sazvati će se novi parlamentarni izbori.

Zemlja s 3,5 milijuna stanovnika, smještena između Ukrajine i članice EU-a Rumunjske, proživljava jednu krizu za drugom od gubitka milijarde američkih dolara 2014. koja je netragom nestala iz financijskog sustava zemlje, što je bacilo ljagu na političku klasu.

Sandu, bivša ekonomistica Svjetske banke (WB) školovana na Harvardu, poznata je po oštrom stavu prema korupciji, a koaliciju sa socijalistima je formirala nakon neizvjesnih izbora kako bi s vlasti uklonila stranku koju vodi tajkun.

Zalaže se za pridruženje Moldavije Europskoj uniji, dok čelnik socijalista Igor Dodon zagovara tješnje veze s Moskvom.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo