NESTANAK PODMORNICE

ARGENTINCI POTVRDILI - U PODMORNICI SE DOGODILA EKSPLOZIJA U javnost isplivali nevjerojatni propusti: 'Pa ovo je bila samoubilačka misija!'

 
 Reuters

NOVO 15.30 - Glasnogovornik argentinske mornarice potvrdio je kako je došlo do eksplozije na području gdje se nestala podmornica San Juan. Međutim, nije htio ništa dodatno pojasniti, te je samo dodao da još uvijek traje potraga za podmornicom i 44 člana posade.

Argentinci su do ovog zaključka došli analizirajući zvučni signal koji su uhvatili nekoliko sati prije nego što je plovilo nestalo.

--------------------

Potraga za nestalom argentinskom podmornicom San Juan ušla je u kritičnu fazu budući da su zalihe kisika u plovilu pri kraju. Na južnom Atlantiku traje velika potraga za nestalim mornarima, Argentincima pomažu brojne države, ali podmornici nema ni traga.

Danas je zrakoplov američke mornarice pronašao jedan neidentificirani objekt, ali ubrzo je iz veleposlanstva iz Buenos Airesa stigla vijest da nema veze s podmornicom.

San Juan imao je zalihe kisika za sedam dana pod morem, a kako potraga traje od 15. studenog ostaje samo teoretska nada da su uspjeli izroniti od trenutka kada su se posljednji put javili u bazu.

- Nažalost, ušli smo u kritičnu fazu. Ovo je vrlo opasna situacija koja se pogoršava iz minute u minutu - rekao je glasnogovornik mornarice Enrique Balbi.

The Argentine military submarine ARA San Juan and crew are seen leaving the port of Buenos Aires, Argentina June 2, 2014. Picture taken on June 2, 2014. Armada Argentina/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS


Glasnogovornik mornarice je rekao da postoji mala nada da je podmornica s 44 člana posade u jednom trenutku uspjela izroniti, ali da nemaju nikakvih dokaza da su uspjeli u tom naumu.

- Ako kapetan odluči ostati na dnu jer smatra da je opreznije biti na dnu, to je jedna stvar. Međutim, mi u ovom trenutku smatramo da je na dnu zato što ne može krenuti prema površini mora.

Da situacija bude još gora, pobrinulo se nestabilno vrijeme na južnom Atlantiku koje od danas znatno otežava potragu u kojoj sudjeluje 30-ak brodova i nekoliko aviona i helikoptera.

A woman looks at messages and signs in support of the 44 crew members of the missing at sea ARA San Juan submarine, placed on a fence at an Argentine Naval Base in Mar del Plata, Argentina November 22, 2017. REUTERS/Marcos Brindicci
REUTERS


U to vrijeme u bazi se analizira zvučni signal koji je zabilježen tri sata nakon nestanka podmornice. Balbi je potvrdio da je zvuk bio neobičan, ali je odbio reći o čemu se radi.

- Ne mogu reći radi li se o eksploziji ili pozivu upomoć. Trenutačno analiziramo o čemu se radi.

An Argentine Navy airplane is seen as it flies over the Atlantic Ocean during the search for the ARA San Juan submarine missing at sea, Argentina November 22, 2017. Argentine Navy/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.
REUTERS


U proteklih sedam dana spasilački brodovi uhvatili su još nekoliko signala koji, na kraju je ispalo, ipak ne dolaze s nestale podmornice.

U međuvremenu u bazi Mar del Plata vlada poprilično napeto raspoloženje budući da su roditelji i rodbina nestalih mornara sve očajniji i hitno traže odgovore što se dogodilo njihovim voljenima.

- Osjećam se kao da čekam mrtvo tijelo svog brata - rekla je Helena Alfaro, sestra Cristiana Ibaneza, časnika zaduženog za radar.

- Ovo je strašno. Da samo vidite kakvi su to protokoli - rekla je Helena misleći na komunikaciju između rodbine, mornarice i čelnih ljudi države. Najviše je boli činjenica da je mornarica prekasno obavijestila predsjednika Macrija o nestanku podmornice tako da je opća potraga poprilično kasnila.

Mornarica je mrtva-hladna obrazložila da je vojni protokol pričekati 48 sati na povratak signala i onda krenuti u potragu.

- To je užas, vrijeme prolazi, a ništa se ne događa. Sve odluke koje su donijete bile su pogrešne. Čemu takvi glupi protokoli? - pita se Helena.

A woman prays for the 44 crew members of the missing at sea ARA San Juan submarine, at the entrance of an Argentine Naval Base in Mar del Plata, Argentina November 22, 2017.  REUTERS/Marcos Brindicci
REUTERS


Od bijesa puca i predsjednik Macri koji optužuje zapovjednike mornarice da se ne snalaze u krizi. Da stvar bude bizarnija, ministar obrane Oscar Aguad za cijelu dramu je saznao tek kad je ujutro otvorio novine...



Obitelj nestalnih mornara ljuta je i zbog još jedne činjenice. Svi se pitaju koji je pametnjaković odlučio da podmornica stara 34 godine ide na desetodnevni put od Ushuaie do Mar del Plate. S tim pitanjem se suočio i Macri na kojeg je u vojnoj bazi skočio rođak nestalog mornara i počeo ga 'rešetati'-

- Kako uopće mogu ploviti u toj staroj kanti, poslali su mornare u samoubilačku misiju!? Zašto ne uložite nešto novca u kupnju nove podmornice? Igrate se za životima ljudi, zar netko mora umrijeti da bi se netko opametio - urlao je čovjek na predsjednika.

A woman reacts as people gather to pray for the 44 crew members of the missing at sea ARA San Juan submarine, at the entrance of an Argentine Naval Base in Mar del Plata, Argentina November 22, 2017.  REUTERS/Marcos Brindicci
REUTERS


Nada da je netko živ u podmornici gotovo i ne postoji. Milivoj Vukman, splitski stručnjak koji je godinama radio na izgradnji podmornica, rekao je da u San Juanu vjerojatno nema živih ljudi.

- Mislim da se dogodilo nešto tragično i da nitko nije preživio. Da je to najvjerojatnije tako, potvrđuje i činjenica da ni jedan od potražnih brodova ili zrakoplova, koji danima obilaze mjesto nestanka, nije uoči nikakav šum, zvuk iz morskih dubina, što dodatno potvrđuje da u podmornici, koja je najvjerojatnije na dnu od oko 200 metara, više nema žive duše. Naime, da je netko živ, zasigurno bi lupao po oplati podmornice, a taj bi se zvuk jasno čuo na površini, odnosno jasno bi ga čuli potražni brodovi i zrakoplovi - rekao je Vukman za Slobodnu Dalmaciju.

Vukman smatra da je na San Juanu najvjerojatnije došlo do eksplozije koju su uzrokovale akumulatorske baterije. Također, uzroci tragedije mogu biti puknuća oplatnih ventila, eksplozija torpeda i eksplozija visokotlačnih zračnih boca...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:15