MIKE POMPEO

'POTREBNE SU ODLUČNE MJERE' Američki državni tajnik poziva Europljane da zaustave nuklearne ucjene Irana

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 06.09.2019. u 23:15

U.S. Secretary of State Mike Pompeo and German Chancellor Angela Merkel gesture as they leave after speaking to reporters at the Chancellery in Berlin, Germany, May 31, 2019. REUTERS/Fabrizio Bensch
REUTERS

Mike Pompeo i Angela Merkel

 

Američki državni tajnik Mike Pompeo ocijenio je u petak "neprihvatljivim" novo smanjenje obveza koje je Iran preuzeo u vezi sa svojim nuklearnim programom i pozvao Europljane da "zaustave ucjenjivanje" kojim se koristi Teheran.

"Upravo su objavili da će ubuduće više istraživati i razvijati svoje sustave nuklearnog oružja. To je neprihvatljivo", rekao je za lokalnu radijsku postaju u prigodi posjeta saveznoj državi Kansasu, premda iranske vlasti tvrde da je njihov nuklearni program isključivo mirnodopski, a ne vojni.

"Činjenica da Iran zadržava velike mogućnosti obogaćivanja uranija pokazuje temeljnu slabost iranskog ugovora", dodao je poslije na Twitteru.

"Vjerujemo da će Velika Britanija, Francuska i Njemačka - civilizirane zemlje - donijeti odlučne mjere kako bi zaustavile nuklearno ucjenjivanje kojim se koristi Iran", napisao je još Pompeo na društvenoj mreži.

Te su tri europske zemlje i dalje privržene ugovoru koji su potpisale 2015. i udvostručile su napore ne bi li uvjerile Teheran da ispuni svoje obveze preuzete na temelju ugovora, unatoč drakonskim sankcijama Sjedinjenih Država.

Tako se Francuska ponudila za posrednika u organiziranju eventualnog susreta u četiri oka između američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegova iranskog kolege Hassana Rouhanija krajem rujna na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Pompeo kaže da će se Trumpov izraelsko-palestinski plan objaviti u idućim tjednima

Mirovni plan kojim bi Donald Trump htio zaustaviti izraelsko-palestinski sukob objavit će se "u idućim tjednima" nakon višekratnog odgađanja, rekao je u petak američki državni tajnik Mike Pompeo.

"Dvije i pol godine smo vodili sveobuhvatne konzultacije u regiji i mislim da ćemo svoju viziju iznijeti u idućim tjednima", rekao je tijekom posjeta saveznoj državi Kansasu.

"Nadam se da će svijet (...) to prihvatiti kao temelj za izgradnju budućnosti", dodao je. "To je težak problem koji će dva naroda na kraju sami morati razriješiti, ali mi smo naporno radili na njemu".

Ove izjave dolaze dan nakon ostavke Jasona Greenblatta, savjetnika Donalda Trumpa i jednog od glavnih autora tog plana, uz Jareda Kushnera, zeta američkog predsjednika i Davida Friedmana, američkog veleposlanika u Izraelu.

Greenblattov odlazak su neki protumačili kao prešutno priznanje američke nemoći da nametne tu mirovnu "viziju" za koju mnogi promatrači očekuju da će ići na ruku izraelskim stajalištima. Palestinska dužnosnica Hanane Achraoui je to ocijenila kao "konačno priznanje neuspjeha" Trumpova plana.

Javna objava tog prijedloga na kojemu se u najvećoj tajnosti radi od proljeća 2017., neprestano se odgađala.

Bijela kuća je još krajem kolovoza dala do znanja da se plan koji bi trebao omogućiti "konačan dogovor" Izraela i Palestinaca, neće objaviti prije izraelskih parlamentarnih izbora 17. rujna. No američki dužnosnik je u četvrtak kratko rekao da će se objaviti u "najpogodnijem trenutku".

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo