DOBILI UKOR

'POTRES JE BOŽJA KAZNA ZBOG GAY BRAKOVA' Radio Marija šokantnim i skandaloznim ispadom sablaznio i sam Vatikan

 Remo Casilli / REUTERS

Potres u srednjoj Italiji Božja je kazna zbog životnog partnerstva među istospolnim partnerima - objavio je Radio Marija još 30 listopada, samo nekoliko sati poslije najintenzivnijeg trusa u Italiji još od 1980.

"S teološke točke gledišta te su nesreće posljedica izvornog grijeha, one su kazna za izvorni grijeh, iako se taj naziv ne sviđa", objasnio je anonimni voditelj radijskog programa i precizirao: "Dakle, božanska kazna. Te uvrede obitelji i dignitetu braka, sama životna partnerstva. Zovimo to božanskom kaznom". Gramatika zbrkana, ali ideja jasna.

Ta najslušanija katolička radijska mreža, glasonoša katoličkog populizma po srednjoj, istočnoj i južnoj Evropi, bacila se tako i nehoteć u nadmetanje sa židovskim fundamentalizmom. Izraelski doministar Ayoob Kara također je shvatio da je potres bio "božanska kazna Italiji što se uzdržala od glasanja u Unescu o jeruzalemskome Starom Gradu koje je, po sudu Izraela i židovskih zajednica u svijetu, nijekalo tisućljetne veze Izraela sa židovstvom".

Radio Marija zna i bolje od Pape što treba činiti u ime Božje: novinar Antonio Socci poučio je Franu da mu je bolje bilo ostati u Italiji i moliti Gospinu zaštitu, nego ići u Švedsku hvaliti Luthera. Kad su novinari Nuzzi i Fittipaldi pred vatikanskim sudom oslobođeni za optužbu o krađi papinskih dokumenata, glavni urednik don Livio Fanzaga je napomenuo "onima koji su dokumente prodali i onima koji su ih kupili da se Juda nakon zaključenja posla pošao objesiti". U Italiji je, usput, poticanje na samoubojstvo kazneno djelo.

-------------------------------------------
Vatikan osudio katolički radio

Vatikan je u petak osudio desničarski katolički radio koji je objavio da je niz potresa koji je u posljednja tri mjeseca pogodio Italiju "Božja kazna" za zemlju koja odobrava istospolno građansko partnerstvo.

"Te su opaske uvredljive za vjernike i skandalozne za nevjernike", kazao je zamjenik državnog tajnika, nadbiskup Angelo Becciu.

Od žrtava potresa je zatražio oprost zbog komentara izrečenih ovaj tjedan na Radiju Marija.

Nadbiskup Beccia je također kazao da Radio Marija, koji je znao doći na udar kritika zbog antisemitskih komentara, "mora ublažiti ton govora" i pridržavati se poruke Crkve o milosrđu.

Spiker je rekao da su potresi, među kojima i onaj iz kolovoza u kojem je poginulo blizu 300 ljudi a srušeni gradovi i crkve u središnjoj Italiji, bili "Božja kazna" za grijehe ljudi. Rekao je da to uključuje prihvaćanje prošloga svibnja istospolnih civilnih zajednica. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:07