VELIKI SKANDAL

POTRESNA ISPOVIJEST ŽRTVE SVEĆENIKA 'Nisam vjerovao da mi sveti čovjek to radi, a kad sam se pokušao maknuti, rekli su mi da me opsjeo vrag'

 
 / Carlos Vera /REUTERS, Profimedia, Zuma Press - News, Profimedia, LaPresse

Više od sto pripadnika svećenstva u Čileu je pod istragom zbog navodnih seksualnih skandala i pokušaja njihovog prikrivanja. Regija je to iz koje potječe Papa Franjo, a čileanska je crkva zbog toga u velikoj krizi. No sve je počelo prije više desetljeća s jednim čovjekom. Otac Fernando Karadima bio je svećenik u Santiagu, a postao je najzloglasniji seksualni predator.

Carlos Vera / REUTERS
Fernando Karadima

'Govorio nam je da nas je pozvao Bog. Pokazao nam je divan svijet. Uvijek nam je govorio da ima poseban, čaroban dar - da vidi u dušu svake mlade osobe koju je pozvao Bog. Bio je gotovo svetac', ispričao je gastrokirurg dr. James Hamilton, sada u 50-im godinama, piše BBC.

Otac Fernando Karadima Hamiltonu je u ranim 1980-ima ponudio sklonište. Hamilton je tada bio adolescent, a Čile je bio pod diktaturom Augusta Pinocheta. U tim teškim godinama, kad su ubojstva i nestanci bili česti, crkvena je zajednica na čelu s ovim karizmatičnim svećenikom pružala utjehu.

Ivan Alvarado / REUTERS
Aktivisti za ljudska prava drže slike ljudi koji su nestali tijekom diktature Augusta Pinocheta, Santiago, Čile.

'Za mladu osobu je to bilo divno, nešto lijepo u svijetu punom problema', kaže Hamilton, čiji je otac napustio njegovu obitelj, pa je on, tada tinejdžer, postao posebno ranjiv, čime je za iskusnog zlostavljača bio odlična meta.

Hamilton je tada vjerovao da ima dva izbora: može se pridružiti borbama protiv Pinocheta, uglavnom nasiljem, ili slijediti put kojeg je postavila Katolička crkva.

'Ja sam htio studirati medicinu, tako da je moj izbor bio onaj koji nije nasilan', dodaje.

Iako je Crkva tada bila podrška žrtvama diktature, neki su svećenici ipak smatrali da je Pinochet spasiteljl Čilea, a otac Karadima je bio jedan od njih. Pozvao je Jamesa da se pridruži skupini mladih koja je slušala njegove govore o junaštvu, svecima i tome da treba biti skroman i poslušan. James se tada osjetio posebnim, kao da je on onaj odabrani. Tada je počelo seksualno zlostavljanje.

'To nije bilo nešto što očekuješ, bilo je jako zbunjujuće. Nije bilo moguće da ovaj sveti čovjek radi takvo što zbog svoje seksualne perverzije. To jednostavno nije bilo moguće. Jedina opcija je bila ta da sam ja u krivu', ispričao je Hamilton.

Osim što ga je seksualno napastovao, Karadima je u Jamesa usadio i krivnju zbog toga. Svaki put nakon što bi ga zlostavljao, poslao bi ga drugom svećeniku na ispovijed.

'Svu je krivnju prebacio na mene. Drugi svećenik, koji je sve znao, uvijek je šutio kad sam mu govorio o tome. Rekao mi je samo da ne brinem i da budem strpljiv', dodaje Hamilton.

Stefano Rellandini / REUTERS
Tri žrtve seksualnog zlostavljanja svećenika u Čileu, Jose Andres Murillo, James Hamilton i Juan Carlos Cruz

Zlostavljanje se nastavilo tijekom dvadeset godina. Nije prestalo ni kad se James oženio i dobio djecu. Sada, nakon što već 14 godina ide na psihoterapiju i to tri puta na tjedan, jako dobro razumije dinamiku takve veze. No kao mladić je mislio da se mora pokoriti svom zlostavljaču. Ispričao je da se više puta pokušao udaljiti od Kardime, no svaki put kad bi to pokušao, Kardima bi u sobu s njima okupio još tri biskupa i 3-4 svećenika.

'Posjeli su me u sobu i rekli mi da me opsjeo vrag', ispričao je James o načinima na koje su se svećenici odnosili prema takvom 'neposluhu'.

Konačno se odvojio od Kardime 2004. godine, i to zbog svoje djece. Smatrao je da su i oni u opasnosti. Karadima je poslao svećenike i biskupe da razgovaraju s njegovom obitelji i poslodavcima. James ga je tada prijavio crkvenim vlastima. On je bio druga osoba koja ga je u dvije godine prijavila za seksualno zlostavljanje, no iz Crkve je uslijedila šutnja. Godinama nije pokrenuta službena istraga, sve dok dokaza protiv Karadime nije bilo i previše.

02-05-2018 Roma 
Cronaca
Pedofilia - Conferenza stampa di  Juan Carlos Cruz, Jose' Andres Murillo e James Hamilton, vittime del clero in Cile
Nella foto Juan Carlos Cruz, James Hamilton e Jose' Andres Murillo durante la conferenza alla Stampa Estera


02-05-2018 Rome (Italy)
Pedophilia - Press conference by Juan Carlos Cruz, Jose 'Andres Murillo and James Hamilton, victims of the clergy in Chile
In the photo uan Carlos Cruz, James Hamilton, Jose' Andres Murillo, Image: 370378323, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, LaPresse
Profimedia, LaPresse
Juan Carlos Cruz, James Hamilton i Jose' Andres Murillo na konferenciji za novinare o seksualnom zlostavljanju od strane svećenika u Čileu.

Do 2009. se Hamiltonov brak raspao i zatražio je poništenje braka, a u zahtjevu je napisao da je seksualno zlostavljanje od strane ovog svećenika tijekom braka, razlog za njegov neuspjeh. Crkva je tada počela pritisak na njega, tražeći da odustane od poništenja braka.

'Tražili su da potpišem dokument na kojem je pisalo da ja nisam bio maloljetan kad sam upoznao Karadimu i da je to bila veza između dva odrasla muškarca. Nisam to mogao potpisati jer to nije bila istina', rekao je James, koji je na kraju dobio poništenje braka.

Kad su detalji iz zahtjeva za poništenje braka iscurili u javnost, Katolička je crkva morala pokrenuti istragu protiv Fernanda Karadime. Do tada je Hamilton stupio u kontakt s drugim žrtvama njegovog zlostavljanja. 2010. su i oni podnijeli prijave. Iako su znali da svećenik neće u zatvor, nisu više htjeli to skrivati.

January 4, 2018 - Osorno, Chile - Catholics demonstrate in Osorno, Chile on 4 January 2018, outside the Cathedral against the Bishop of the city of Osorno Juan Barros questioned for his relationship with the priest Fernando Karadima who was found guilty of sexual abuse of minors with violence and abuse of his ecclesiastical power. This Bishop was appointed by Pope Francis who will visit Chile in a few days., Image: 359264751, License: Rights-managed, Restrictions: * France Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News
Crkva u Čileu

'Naša su imena bila u novinama i to je bilo grozno. Mislio sam da će me netko pokušati ubiti. Takve su se stvari u diktaturi događale u Čileu. A Karadima je bio Pinochetov čovjek, bio je prijatelj sa svim njegovim generalima i imao je veliku moć', priča James Hamilton.

Danas Fernando Karadima ima 88 godina. 2011. ga je Vatikan proglasio krivim za seksualno zlostavljanje maloljetnika. Bio je osuđen na život pokajanja i molitve, a bili su mu zabranjeni kontakti s nekadašnjim župljanima kao i javno djelovanje u crkvi.

Carlos Vera / REUTERS
Svećenik Fernando Karadima optužen za dugogodišnje zlostavljanje djece u Čileu.

Postavlja se pitanje zašto je sve trajalo toliko dugo i zašto Crkva ranije nije pokenula istragu, odmah nakon prve prijave. Kardinal Francisco Javier Errazuriz rekao je 2010. godine da je tada, nakon prijave, prosudio da te optužbe nemaju kredibilitet.

Slučaj je to koji je šokirao Čile, a do 2015. se to zamjeralo Katoličkoj Crkvi. Naposljetku je Papa Franjo ove godine morao odgovoriti na kritike. Poslao je dva poslanika u Čile da istraže seksualna zlostavljanja u Crkvi. Sve je okončalo izvješćem od 2.300 stranica, a Papa je priznao da je tamo bilo zlostavljanja. Pet biskupa je podnijelo ostavke, a civilni su tužitelji, prvi put u Čileu, zaplijenili crkvene dokumente u sklopu istrage.

June 10, 2018 - Osorno, Chile - Cathedral San Mateo de Osorno in Osorno, Chile, on 10 June 2018. A climate of expectation in the city of Osorno a few days after the arrival of the Pope's envoys...Monsignor Charles Scicluna, the Vatican's main expert on sexual crimes and Monsignor Jordi Bertomeu, official of the Congregation for the Doctrine of the Faith, are sent again by Pope Francis to Chile and specifically to the Diocese of Osorno presided over by Bishop Juan Barros accused by The victims of abuse cover up for Fernando Karadima, the most famous pedophile priest in the country   in Osorno, Chile., Image: 374493634, License: Rights-managed, Restrictions: * France Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News
Katedrala u Osornu u Čileu uoči Papinog dolaska

Vlasti u Čileu istražuju 119 slučajeva seksualnog zlostavljanja i njegovog prikrivanja od strane Crkve. Do sada je identificirano 178 žrtava, a gotovo pola njih su bili maloljetni. James Hamilton je pozvan da svjedoči u Vatikanu, a Papa je priznao da je bilo 'velikih propusta u prosudbi o događajima u Čileu', no Hamilton nije time oduševljen.

'Papa nam nije ništa rekao o tome što će učiniti, samo je rekao neka molimo za njega', kaže Hamilton, koji se sada oporavio od svega, nakon godina psihoterapije. Ipak, zbog toga što je izašao u javnost s ovim optužbama, više nije profesor na sveučilištu, niti šef kirurgije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:21