BITKA

POTRESNA PRIČA O BORBI ZA ŽIVOT DVOGODIŠNJAKA KOJEGA DOKTORI VIŠE NE ŽELE LIJEČITI Roditelji ga žele prebaciti u Italiju, ali sud im je to zabranio

Alfie Evans
 FACEBOOK

Britansko pravosuđe u srijedu je ponovno odbacilo žalbu roditelja malog Alfieja, koji su tražili prebacivanje djeteta koje se nalazi u poluvegetativnom stanju u Italiju.

- Moraju se odbaciti žalbe koje su odvojeno uložili otac i majka 23-mjesečnog djeteta - izjavio je sudac Andrew McFarlane s Visokog suda u Londonu.

Roditelje bolesnog dječaka podržavaju papa Franjo i talijanska vlada.

Rasprava u srijedu je bila nova etapa duge pravosudne bitke roditelja protiv liječničke ekipe dječje bolnice Alder Hey u Liverpoolu gde je Alfie hospitaliziran od prosinca 2016.

Prema toj bolnici, dijete rođeno 9. svibnja 2016. boluje od rijetke neizlječive neurodegenerativne bolesti. Bolnica procjenjuje kako nastavak liječenja nije u djetetovu interesu.

Paul Diamond, odvjetnik Toma Evansa, dječakova oca, rekao je tijekom rasprave da roditelji ne očekuju čudesno izlječenje u Italiji, već jednostavno potrebnu palijativnu njegu.

U ponedjeljak navečer Alfie je isključen s aparata koji su ga održavali na životu, na koje je ponovno priključen 24 sata kasnije. Njegov otac navodi kako to dokazuje da on može samostalno disati i da je njegovo zdravstveno stanje bitno bolje nego što je bilo procijenjeno.

U utorak je Paul Diamond tražio od suca da promijeni stajalište i dozvoli roditeljima da odvedu sina u Italiju u bolnice koju su ih pozvale.

Ranije je sudac Anthony Hayden s Visokog suda u Manchesteru odbio zahtjev roditelja i rekao da je Alfiejev predmet dosegao završno poglavlje. On je dozvolio njegovo smještanje na drugi bolnički odjel, u hospicij ili povratak roditeljima, ali oni su odlučili uložiti žalbu pred Visokim sudom u Londonu.

Više britanskih sudova - Visoki sud, Prizivni sud i Vrhovni sud - presudili su u korist medicinske ekipe.

Europski sud za ljudska prava je također odbio zahtjev Alfiejevih roditelja.

Bolnica u Liverpoolu ističe da je "apsolutni prioritet bolnice osigurati Alfieju potrebnu njegu za njegovo blagostanje, njegovo dostojanstvo i privatni život", rekao je u utorak glasnogovornik bolnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:43