VELIKA IZLOŽBA U NY

Potvrda koja ga je spasila od zabrane: Churchill iz medicinskih razloga mora piti alkohol. Minimalno 2,5 dcl na dan

Izložba pod imenom “Churchill: Snaga riječi” koja je nedavno otvorena u New Yorku i na kojoj su izloženi eksponati koji daju dublji uvid u nezaboravne političke govore i pisane radove legendarnog državnika, trenutačno je jedna od najposjećenijih izložbi u američkom velegradu, s čime je iznova dokazano koliko Amerikanci vole i cijene britanskog političara.

Obožavan u Americi

Winston Churchill jedina je osoba na svijetu koja je za života dobila počasno američko državljanstvo, jedini stranac po kojemu je imenovan američki ratni brod, a upravo u New Yorku nalazi se i jedina knjižara na svijetu u kojoj se prodaju Churchillove knjige i članci te memorabilije povezane sa životom i djelom državnika. Kako je u britanskom The Telegraphu napisao povjesničar Andrew Roberts, jedan od kustosa izložbe postavljene u prestižnoj Morgan Library galeriji, “Churchillova majka Jennie Jerome rođena je u Brooklynu i normalno je da Amerikanci osjećaju kako je njegova iznimna životna priča dio i njihove povijesti”. Roberts je napisao i kako je nakana izložbe bila pokazati način na koji je Churchill koristio svoja spisateljska i govornička umijeća u svojoj političkoj karijeri.

Radovi iz školskih dana

Eksponati koji su, među ostalim izvorima, dopremljeni iz arhiva Winstona Churchilla u Cambridgeu, uključuju njegove skice za čuvene političke govore, među njima i onaj održan u britanskom parlamentu u rujnu 1940., par dana nakon žestokog napada njemačkih zrakoplova na London, kao i pisma iz osobne korespondencije. Izloženi su i Churchillovi pisani radovi iz školskih dana te niz drugih zanimljivih eksponata među kojima je i njegov pisaći stroj, te Nobelova nagrada za književnost koju je dobio 1953.

Priprema za govore

Među eksponatima je i certifikat kojeg je Churchillov američki doktor izdao 1932., u vrijeme prohibicije, i kojim se naglašava kako državniku iz razloga liječenja od nesreće mora biti dopušteno konzumirati alkohol pri objedu, “ne manje od 2,5 decilitra”. Riječ je o nesreći iz prosinca 1931. kada je na ulicama New Yorka u Churchilla automobilom udario taksist Edward Cantasano.

Izložbu na kojoj posjetitelji mogu čuti i audiozapise najpoznatijih državnikovih govora, u prvih je šest tjedana posjetilo više od 30.000 posjetitelja, čak za 50 posto više od očekivanog, a veliki broj njih je na govore reagirao jako emotivno.

“Bilo je nevjerojatno vidjeti emotivne reakcije posjetitelja na Churchillove ratne govore. Neki od njih su plakali nakon što bi ih čuli”, rekao je Declan Kiely, jedan od kustosa muzeja u New Yorku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:07