ZAJEDNIČKA IZJAVA

POTVRĐEN NAJVEĆI VOJNI UGOVOR U POVIJESTI KONTINENTA Francuzi će Australcima za 55 milijardi dolara izgraditi 12 najmodernijih podmornica

 
Ilustracija
 HO / DCNS / AFP

Australija i Francuska dale su punu potporu zajedničkom projektu izgradnje 12 vojnih podmornica za Kraljevsku australsku mornaricu, piše specijalizirani portal Janes.com, koji navodi i kako je cijeli posao težak 55,15 milijardi američkih dolara.

Zajednička izjava obje zemlje objavljena je 15. veljače, a njezin cilj je bilo umiriti industriju i javnost nakon što je glavni direktor australske Naval Group (koja je u francuskom vlasništvu) doveo u pitanje mogućnosti australskih tvrtki koje žele sudjelovati u projektu.

- Svjesni smo da je budući program izgradnje podmornica ključan za obje države i naše strateško partnerstvo - stoji u zajedničkoj izjavi australske ministrice obrane Linde Reynolds i njezinog francuskog kolege Florencea Parlyja.

Riječ je o najvećoj australskoj mirnodopskoj investiciji u obranu, koju su, između ostalog, potaknule napetosti između SAD-a i Kine, a koje bi se prema procjenama nekih analitičara mogle prošiti i na more oko Australije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:48