CEREMONIJA NA RAVNOJ GORI

POTVRĐENA AUTENTIČNOST SRAMOTNE FOTOGRAFIJE Pripadnici srpske vojske u uniformama položili vijenac Draži Mihailoviću, Vulin sve pokušao sakriti

 
 Twitter

Srbijom je danas prostrujila fotografija pripadnika Vojske Srbije koji u uniformama polažu vijenac četničkom zapovjedniku Draži Mihailoviću i streljanim četnicima s Ravne Gore. U prvom mahu mislilo se da se radi o fotomontaži, da je takva scena zapravo nemoguća, ali ubrzo je stigla i potvrda - fotografija je autentična.

Autentičnost sramotne fotografije priznalo je i ministarstvo obrane na čijem je čelu Aleksandar Vulin, a koje je prvo o svemu šutjelo pa demantiralo autentičnost da bi nakon žestokih inzistiranja novinskih redakcija ipak priznali da je sramota stvarna, ali da je bila 'samoinicijativna'.

- Pripadnici Vojske Srbije nisu dobili dozvolu da to naprave. To je napravljeno mimo plana i programa koji donosi 'Odbor Vlade za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije' - rekao je za Blic sugovornik iz ministarstva obrane.

- Naša službena delegacija nije položila vijenac na bilo kojem mjestu koje nije obuhvaćeno navedenim planovima i koje nije u skladu sa spomenutim državnim programom, pa tako ni na spomenik Draži Mihailoviću - poručuju u Ministarstvu obrane.

Vojni analitičar Aleksandar Radić navodi za Blic da je svašta moguće, pa i da se ovakve stvari događaju u vojsci.

- Živimo u konfuznom vremenu, a takva nam je i vojska. Ipak, ako Ministarstvo obrane nije znalo da pripadnici VS odaju počast četnicima, od njih očekujem odgovore tko se pojavio na Ravnoj Gori, koja jedinica i zašto. Što god mislili, četnici su poraženi u Drugom svjetskom ratu i neprihvatljivo je veličati snage koje su kolaboracionističke - ističe Radić, dok predsjednik ravnogorskog pokreta kaže da je ovaj događaj potvrda da se u srpskoj vojsci događaju pozitivne promjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:16