BLAGO IZ DUBICE

POTVRĐENO: BOSANSKI PICASSO JE ORIGINAL! 'Radi se o djelu neprocjenjive vrijednosti'

Povjesničarka umjetnosti je navela da je Picassovo djelo nastalo mjesec dana prije Kongresa Komunističke partije u Parizu, koji je održan od 14. do 17. svibnja 1964. godine

MOSTAR - Umjetnička slika slavnoga Pabla Picassa koje je u godinama u posjedu Narodne biblioteke u mjestu Kozarskoj Dubici na sjeveru BiH, original je koji je poznati slikar načinio 1964. godine, objavio je u utorak Press Republike Srpske.

Pozivajući se na navode povjesničarke umjetnosti Danke Damjanović koja je na zahtjev Narodne bibiloteke načinila ekspertizu, radi se o Picassovu originalu kojega je on darovao narodnom heroju iz bivše Jugoslavije Bošku Šiljegoviću, a koji je svoju bogatu ostavštinu darovao vlastima u Kozarskoj Dubici. Vlasti u ovome gradu slučajno su u siječnju otkrili da se radi o vrijednome djelu.

"Radi se o djelu koje spada u 'nultu' kategoriju, za koju se ne može uraditi procjena u novcu. Međutim, nema sumnje da je riječ o originalu, s obzirom da mi je kroz ruke prošlo mnogo Picassovih djela", objasnila je povjesničarka Damjanović.

Ona je kazala kako se radi o djelu Glava muškarca odnosno Picassovu autoportretu. Povjesničarka umjetnosti je navela da je Picassovo djelo nastalo mjesec dana prije Kongresa Komunističke partije u Parizu, koji je održan od 14. do 17. svibnja 1964. godine. Tada je, po njezinim tvrdnjama ,slavni slikar, koji je i sam bio član komunističke partije za predstavnike svih izaslanstava napravio po jedan svoj autoportret. Upravo je izaslanstvo Jugoslavije na tome zasjedanju predvodio narodni heroj Boško Šiljegović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:53