MOUSSA OUKABIR

POTVRĐENO JE - NAPADAČ IZ BARCELONE JE MRTAV Sedamnaestogodišnjak je bio u grupi koja je planirala još gore napade, nije im uspjelo...

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.08.2017. u 23:22

People react at an impromptu memorial a day after a van crashed into pedestrians at Las Ramblas in Barcelona, Spain August 18, 2017. REUTERS/Susana Vera - RTS1CBNF
REUTERS

U petak u večernjim satima službeno je potvrđeno da je napadač koji je kombijem u Barceloni ubio 13, a ranio više od 100 ljudi - mrtav.

Glavni osumnjičeni za teroristički napad, 17-godišnji Moussa Oukabir, ubijen je od policijskog metka s još četiri osobe u kasnijem odvojenom napadu u Cambrilsu, javlja BBC.

Još najmanje četiri osobe su uhićene zbog povezanosti s napadima koji su se zbili u četvrtak u kasnim poslijepodnevnim satima, u kojima je bilo ukupno 14 ljudskih žrtva, posljednja u drugom napadu, odnosno onom u kojem je ubijen i Moussa .

Policija je potvrdila da su osumnjičeni koje su ubili planirali još napada s gorim posljedicama. Povezali su ih s eksplozijom plina od srijede navečer koja se dogodila u Alcanaru,  gradu kraj Barcelone, kad im je propao prvi plan u kojem su htjeli koristiti eksplozivni materijal.

Zbog toga su se odlučili za kombije kao jednostavnije oružje. 

Moussa Oukabir je bio državljanin Španjolske, a većina preostalih osumnjičenih su Marokanci.

Sumnja se i da je prije toga ukrao osobne dokumente svog brata kako bi mogao unajmiti kombi kojim je počinio napad, zbog čega je fotografija njegovog brata izašla u svim medijima prije nego se on sam javio da prijavi nestanak dokumenata, kao i činjenicu da nije bio u gradu kad se napad dogodio.

 

Nakon napada u Barceloni, uslijedio je drugi u  Cambrilsu, u kojem je policija ubila pet napadača koji su ubili jednu ženu i ozlijedili šest osoba. Među ubijenim napadačima je bio i  Moussa.

ELIPSO

Izdvajamo