MOUSSA OUKABIR

POTVRĐENO JE - NAPADAČ IZ BARCELONE JE MRTAV Sedamnaestogodišnjak je bio u grupi koja je planirala još gore napade, nije im uspjelo...

 REUTERS

U petak u večernjim satima službeno je potvrđeno da je napadač koji je kombijem u Barceloni ubio 13, a ranio više od 100 ljudi - mrtav.

Glavni osumnjičeni za teroristički napad, 17-godišnji Moussa Oukabir, ubijen je od policijskog metka s još četiri osobe u kasnijem odvojenom napadu u Cambrilsu, javlja BBC.

Još najmanje četiri osobe su uhićene zbog povezanosti s napadima koji su se zbili u četvrtak u kasnim poslijepodnevnim satima, u kojima je bilo ukupno 14 ljudskih žrtva, posljednja u drugom napadu, odnosno onom u kojem je ubijen i Moussa .

Policija je potvrdila da su osumnjičeni koje su ubili planirali još napada s gorim posljedicama. Povezali su ih s eksplozijom plina od srijede navečer koja se dogodila u Alcanaru, gradu kraj Barcelone, kad im je propao prvi plan u kojem su htjeli koristiti eksplozivni materijal.

Zbog toga su se odlučili za kombije kao jednostavnije oružje.

Moussa Oukabir je bio državljanin Španjolske, a većina preostalih osumnjičenih su Marokanci.

Sumnja se i da je prije toga ukrao osobne dokumente svog brata kako bi mogao unajmiti kombi kojim je počinio napad, zbog čega je fotografija njegovog brata izašla u svim medijima prije nego se on sam javio da prijavi nestanak dokumenata, kao i činjenicu da nije bio u gradu kad se napad dogodio.

Nakon napada u Barceloni, uslijedio je drugi u Cambrilsu, u kojem je policija ubila pet napadača koji su ubili jednu ženu i ozlijedili šest osoba. Među ubijenim napadačima je bio i Moussa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:42