OTKAZALI ŽENSKU ŠETNJU

Povijesni izlazak u svemir otpao zbog garderobe

NASA je u ponedjeljak otkazala prvu u potpunosti žensku svemirsku šetnju na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) planiranu za ovaj petak. Razlog otkazivanja jest nedostatak svemirskih odijela odgovarajuće veličine nužnih za ovakvu šetnju.

Ženska misija

Podsjetimo, početkom mjeseca NASA je objavila da će 29. ožujka Anne McClain (39) i Christina Koch (40) provesti sedam sati izvan ISS-a u delikatnoj misiji zamjena baterija, a da će tu operaciju iz Svemirskog centra Johnson u Houstonu nadgledati također žene, Mary Lawrence i Kristen Facciol. No, ispostavilo se da na ISS-u nemaju odgovarajuća odijela za obje astronautkinje kojima treba gornji dio odijela srednje veličine, a do petka se može izraditi samo jedan takav.

- Svemirska odijela raspoloživa astronautima na ISS-u čine više dijelova u raznim veličinama kako bi se što bolje prilagodili tijelu svakog astronauta ili astronautkinje - pojasnila je Brandi Dean, glasnogovornica Svemirskog centra Johnson u Houstonu, bazi američkih astronauta. Otkazivanje zajedničke svemirske šetnje McClain i Koch dočekano je kao razočaranje među pobornicima “ženskog puta” u svemir. Od 537 osoba koje su dosad boravile u svemiru, samo 11 posto bile su žene, a astronautkinje su dosad u svemirsku šetnju uvijek išle u muškoj pratnji.

Prva žena u svemirskoj šetnji bila je Ruskinja Svetlana Savicka (70) koja je 25. srpnja 1984. godine provela tri sata i 35 minuta izvan svemirske stanice Saljut 7. Amerikanka Peggy Whitson (59) rekorderka je s 10 svemirskih šetnji na ISS-u.

Odijelo je ključno

Iako se na prvi pogled razlog otkazivanja “ženske svemirske šetnje” zbog neprikladnih odijela može činiti banalnim, odgovarajuće i ispravno svemirsko odijelo ključno je za boravak izvan ISS-a. Uostalom, o tome najbolje govore incidenti koji su se događali za ranijih šetnji. Primjerice, Talijan Luca Parmitano je tijekom svemirske šetnje 2013. godine doživio zastrašujuće iskustvo kad je iz njegova spremnika za piće u kacigu iscurilo pola litre tekućine. Njegov ventilacijski sustav imao je rupu, a kako tekućine ne mogu teći ondje gdje ne postoji gravitacija, tekućina je ostala u njegovoj kacigi i počela mu pokrivati oči i uši te mu je blokirala nosnice.

Riskirajući utapanje, morao je brzo završiti šetnju, a spasio ga je američki kolega Christopher Cassidy. Problem je imao i Kanađanin Chris Hadfield koga pamtimo po izvedbi pjesme “Space Oddity” uoči oproštaja s ISS-om u svibnju 2013. godine. Njemu je 2001. godine tekućina za odmagljivanje vizira kacige ušla u lijevo oko koje je počelo suziti. Ali, bez gravitacije suze nisu kapale iz oka, nego su se počele nakupljati oko drugoga i neko vrijeme ništa nije vidio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:17