JEDAN DAN U UREDU

POVIJESNI IZLAZAK U SVEMIR Prvi puta zajedno 'prošetale' dvije žene, dok su one popravljale kvar njihovi muški kolege ostali su u svemirskoj stanici

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 18.10.2019. u 20:30

U.S. astronauts Christina Koch and Jessica Meir step out of the International Space Station (ISS) to attempt the first all-female spacewalk, in this still image taken from NASA video, October 18, 2019. NASA TV/REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.
NASA / REUTERS

Christina Koch i Jessica Meir

Američke astronautkinje Christina Koch i Jessica Meir zajedno su petak izašle iz Međunarodne svemirske postaje (ISS) kako bi obavile jedan popravak, što je u šest desetljeća povijesti istraživanja svemira prvi izlazak dviju žena u svemir.

Taj 100 posto ženski izlazak bio je planiran u ožujku, ali ga je NASA morala otkazati četiri dana prije roka jer nisu bila spremna svemirska odijela odgovarajućih veličina.

Izlazak u petak, koji je počeo u 13,48 po srednjoeuropskom vremenu, trebao bi trajati pet i pol sati, tijekom kojih one trebaju zamijeniti jedinicu za punjenje baterija iz 2000. koja se iz nepoznatih razloga pokvarila prošlog vikenda.

Iskusnija Christina Koch je prva izašla, polako plutajući u svom ogromnom bijelom odijelu, privezana kabelom za postaju koja se kreće brzinom od 8 km u sekundi oko Zemlje, 415 km iznad oceana.

"Idem", zatim je rekla Jessica Meir, koja je u rujnu stigla na ISS, dok su unutar stanice ostali jedan Amerikanac, dvojica Rusa i jedan Talijan.

To je bio četvrti izlazak u svemir Christine Koch koja je od kontrole u Hustonu doznala da se u tom trenutku nalaze iznad Ryada.

Od 1998. i početka misije ISS-a u svemir je izvedeno 221 izlazak od kojih su u 43 sudjelovale žene astronauti. Svemir je dugo bio rezerviran za muškarce. U NASA-i su prvi astronauti bili vojni piloti, muškarci. Prva žena u svemiru je bila Ruskinja Valentine Tereškova 1963., a prva Amerikanka Sally Ride 1983.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo