RUSI BIJESNI

Povijesni koncil u Kijevu, utemeljuje se nova nacionalna crkva

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.12.2018. u 13:08

Patriarch of Moscow and all Russia Kirill leads an Orthodox Easter service in the Christ the Saviour Cathedral in Moscow, Russia, in this April 20, 2014 file photo. Pope Francis will stop in Cuba on his way to Mexico next week to hold a historic meeting with Patriarch Kirill of the Russian Orthodox Church, the Vatican said on February 5, 2016. REUTERS/Maxim Shemetov/Files
REUTERS

patrijarh Kiril

Ukrajinski pravoslavni svećenici u subotu će u Kijevu utemeljiti Ukrajinsku Pravoslavnu Crkvu čiju je autokefalnost u listopadu priznala Carigradska patrijaršija, a Rusija tu odluku nazvala "katastrofom i raskolom".

Carigradska patrijaršija u listopadu je priznala autokefalnost Ukrajinske Pravoslavne Crkve, čime se prekida s 332 godine ruskog vjerskog tutorstva u Ukrajini.

Ruska Pravoslavna Crkva je odluku Carigradske patrijaršije, po hijerarhijskoj tradiciji najviše pravoslavne crkve u svijetu, nazvala "katastrofom i raskolom" i najavila da će s njom prekinuti euharistijske odnose.

Skup na kojem bi se trebale ujediniti tri ranije neovisne ukrajinske pravoslavne crkve održat će se u Kijevu u katedrali Svete Sofije. Posebni gost koncila bit će ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Uoči tog događaja, patrijarh Kiril koji je na čelu Ruske Pravoslavne Crkve pozvao je vjerske vođe i svjetske čelnike da zaštite vjernike i svećenstvo u Ukrajini od progona.

Pravoslavci u Ukrajini su podijeljeni, dio pripada Crkvi pripojenoj moskovskoj patrijaršiji, a drugi dio je vjeran kijevskoj, samoproglašenoj nakon neovisnosti zemlje 1992., koju do sad nije priznavala nijedna pravoslavna crkva u svijetu.

Opširnije


Izdvajamo