NESLOMLJIVA VESTAGER

POVJERENICA IZ DANSKE U BORBI PROTIV VELIKIH KOMPANIJA Bruxelles pokreće istragu: Je li švedski div izbjegao platiti milijardu eura poreza?

 
 REUTERS

Bruxelles pokreće istragu poslovanja popularne kompanije za uređenje doma Ikee zbog sumnje da izbjegava plaćanje poreza u dogovoru s nizozemskim vlastima. Margrethe Vestager, povjerenica EU za tržišno natjecanje i političarka iz Danske, najavila je otvaranje službene istrage, posljednje u nizu čija su meta posebni uvjeti oporezivanja velikih multinacionalnih kompanija nauštrb manjih tvrtki.

Vjeruje se da je Ikea izbjegla platiti čak milijardu eura poreza u razdoblju od 2009. do 2014. godine. Tako stoji u izvještaju koji su u veljači 2016. godine Europskom parlamentu predstavili zastupnici Zelenih. U izvještaju se navodi da je švedska kompanija, zahvaljujući mreži svojih podružnica u Nizozemskoj, Luksemburgu i Lihtenštajnu, izbjegavala plaćanje poreza prebacujući profite u države s nižim porezima. Optužena je i Nizozemska jer je Ikei zakonski omogućila tu praksu.

Inter Ikea

Komisija tvrdi da je 2006. godine Nizozemska donijela porezno pravilo koje je omogućilo Inter Ikei, kompaniji koja je vlasnik brenda i koncepta Ikee, a ima sjedište u Nizozemskoj, da plaćanjem naknade za licencu Ikeinoj kompaniji sa sjedištem u Luksemburgu izbjegne plaćanje poreza. Nakon što je porezna olakšica u Luksemburgu postala protuzakonita, Nizozemska je donijela novo pravilo koje je Inter Ikea koristila kako bi značajan dio dobiti prebacila u Lihtenštajn, zemlju s niskim porezima.

Europsko tijelo za tržišno natjecanje provest će istragu o tome jesu li dogovorom Ikee i Nizozemske prekršena europska pravila. Europska je komisija od 2013. godine ispitala više od tisuću dogovora multinacionalnih kompanija i poreznih tijela zemalja članica vezanih za poreze. Do danas je zaključeno pet istraga, a EK je od četiri zemlje članice zatražila da naknadno naplate porez velikim svjetskim kompanijama poput Applea, Starbucksa, Fiata i Amazona. Otkriveno je gotovo 40 dužničkih kompanija.

“Većina poslovnih aranžmana nije uključivala davanje posebnih beneficija kompanijama, ali iz nekoliko dogovora bio je očigledan povlašten tretman odabranih tvrtki. Naš posao nije završen. Otvorit ćemo istragu svaki put kad otkrijemo mogućnost da je kompaniji odobrena državna pomoć”, rekla je Vestager prije mjesec dana.

Najnovija istraga koju je pokrenula Vestager jest ova o Ikei, odnosno je li bilo protuzakonite pomoći države u odnosu na postupanje prema domaćim i malim kompanijama.

825 milijuna eura

Ikea grupa, švedski prodajni lanac, u prošloj je financijskoj godini platila 825 milijuna eura na ukupnu dobit prije oporezivanja u iznosu od 3,31 milijardu eura. Sestrinska kompanija Inter Ikea, vlasnik brenda sa sjedištem u Nizozemskoj, platila je 241 milijun eura poreza na dobit kompanije, koja je prije oporezivanja iznosila 1,15 milijardi eura.

Vestager je od dolaska na mjesto povjerenice EU krenula oštro prema velikim kompanijama. Sve te istrage dio su šire akcije EU za sprečavanje izbjegavanja plaćanja poreza. Osim istrage državne pomoći velikim kompanijama, Bruxelles ima i nova pravila o transparentnosti u financijskim izvještajima kompanija, neke rupe u zakonu su uklonjene, objavljena je i lista poreznih oaza te je predložena opsežna porezna reforma za cijelu EU. Cilj je, među ostalim, zaustaviti pranje novca, financiranje terorizma i neplaćanje poreza.

Smanjenje poreza

No, nevladin sektor ističe kako rupa u zakonu ima još. “Ovo je velik korak naprijed”, naglasila je Laure Brillaud iz organizacije Transparency International EU. “Trebamo pohvaliti EU, ali u zakonu postoji propust. Naime, postoji mogućnost da se izbjegne transparentnost koristeći trustove. Pristup informacijama o trustovima imaju samo specijalizirane agencije za financijsko obavještavanje.”

Neke članice u međuvremenu su predložile uvođenje posebnog poreza za digitalne kompanije sve dok na snagu ne stupi opsežna reforma poreznog sustava. Na čelu napora u tom smjeru je međuvladina ekonomska organizacija OECD, kojem se EU pridružila u želji da se na globalnoj razini zaustavi odljev kapitala, odnosno neplaćanje poreza državi. Najbogatiji pojedinci i tvrtke prakticiraju sve metode koje imaju na raspolaganju kako bi izbjegli platiti svoj dio poreza u državnu blagajnu.

Američka vlada na čelu s Donaldom Trumpom nedavno je smanjila porez na dobit tvrtki s 35 na 20 posto kako bi potaknula multinacionalne kompanije sa sjedištem u SAD-u da svoju dobit ne sele u porezne oaze izvan zemlje. Velike američke kompanije na prekomorskim računima drže oko 1,4 bilijuna dolara u gotovini.

Pod istragom je poznati Apple, ali i sveprisutni McDonald’s

Europska komisija otvorila je 2015. godine istragu o američkom lancu brze hrane McDonald’s jer nije platio porez na dobit tvrtke od 2009. godine. Komisija je objavila da istražuje ustupke koje je McDonald’s Europe Franchising, kompanija sa sjedištem u Luksemburgu, dobio od Luksemburga. Luksemburg, tvrdi Komisija, nije oporezivao tu kompaniju, navodeći da tvrtka ne može plaćati dvostruke poreze i u Europi i u SAD-u. Budući da SAD nije oporezivao dobit tvrtki u Europi, Luksemburg je donio mjeru koja je kompaniji omogućila da ne mora dostaviti potvrdu o plaćenom porezu u SAD-u. “Svrha bilateralnih ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja jest da se izbjegne dvostruko oporezivanje tvrtki, a ne da se omogući dvostruko neoporezivanje”, izjavila je tom prilikom Vestager. McDonald’s Europe Franchising je naplaćivao korištenje franšize restoranima u Europi i Rusiji.

Najžešća kazna za neku od multinacionalnih kompanija u Europi zadesila je američkog diva Apple. Zahvaljujući dogovoru s irskim vlastima, Apple gotovo da nije plaćao porez na veći dio prodaje ostvarene na globalnom tržištu. Irskoj je Vestager 2013. godine naložila da naplati Appleu 13 milijardi eura poreza. Bila je to nečuvena odluka koja je zategnula odnose EU i SAD-a. Apple je, otkrilo se ove godine, odlučio preseliti svoju podružnicu iz Irske na britanski otok Jersey kako bi mogao nastaviti sa svojom praksom izbjegavanja plaćanja poreza. Apple se također žalio na odluku EU. Osim ovih tvrtki, postupci se vode i protiv poznatog ugostiteljskog lanca Starbucks, a na listi je i poznata tvrtka Amazon. No, ima i europskih tvrtki, primjerice francuski Engie.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:13