NEKAD OMILJENO ODREDIŠTE

POVRATAK U NEKADAŠNJI BISER OTOKA VIŠE NIJE SAMO SAN? 'Želim biti na svojoj terasi, pijuckati limunadu i zaboraviti ovu noćnu moru'

 
 Diego Cupolo / Zuma Press / Profimedia

Samo žičana ograda na ciparskoj plaži razdvaja Pavlosa Iakovua od hotela čiji je vlasnik, ali ga nije posjetio desetljećima. Uskoro bi se to moglo promijeniti.

Turističko odmaralište Varoša na jugoistočnoj obali otoka nekoć je bilo poznato kao biser Cipra zbog kristalno čistog mora i blještavog noćnog života.

Varoša je s 50 hotela i 10 tisuća kreveta bila mediteransko zabavište holivudskim zvijezdama poput Sophije Loren i Brigitte Bardot.

Godine 1974. Varoša je napuštena i pretvorena u grad duhova, okružena okupacijskim turskim snagama i bodljikavom žicom.

Turska i samoproglašena Turska Republika Sjevernog Cipra (TRSC) iznenada su nedavno najavile kako bi odmaralište uskoro moglo biti ponovo otvoreno i umjesto pod vojnom kontrolom biti pod civilnom upravom.

To je scenarij koji užasava mnoge ciparske Grke poput Iakovua, ali barem bi donijelo neku vrstu epiloga.

"Ne želim gledati svoj hotel izdaleka. Želim biti na svojoj terasi, pijuckati limunadu i zaboraviti ovu noćnu moru", kaže Iakovu kojemu je bilo 19 kada je pobjegao iz hotela koji je gradio njegov djed.

Pavlos Iacovou, a Greek Cypriot owner of a hotel in Varosha, poses for a picture near the fenced-off touristic area of Varosia in the Turkish controlled ghost town of Famagusta on September 13, 2019. A wire fence on a Cypriot beach is all that separates Iacovou from the hotel he owns but has not visited in decades -- now a sudden decision from Ankara could change all that., Image: 472297003, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Birol BEBEK / AFP / Profimedia
Birol BEBEK / AFP / Profimedia
Pavlos Iacovou

Okupacija

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu najavio je početkom rujna da bi Varoša biti mogla biti ponovo otvorena, dva tjedna pošto su vlasti ciparskih Turaka organizirale prvi novinarski obilazak odmarališta od turske invazije na sjeverni Cipar 1974. godine.

Invazija je uslijedila nakon državnog udara na Cipru i pokušaja ujedinjenja otoka s Grčkom.

Turski dio je devet godina poslije proglasio neovisnost koju je priznala jedino Ankara. Međunarodna zajednica i dalje vladu u Nikoziji priznaje kao jedinu vlast na otoku.

Vijeće sigurnosti usvojilo je nekoliko rezolucija kojima traži povratak izbjeglica u Varošu. Europski sud za ljudska prava naredio je Turskoj da razvlaštenim bivšim stanovnicima plati odštetu.

"Ukupno, to bi moglo biti pet milijardi eura obeštećenja. To je previše za Tursku", kaže ciparski ekonomist Kosta Apostolides.

Kako bi izbjegla reparacije, Turska bi imovinu u Varoši mogla vratiti bivšim vlasnicima ili njihovim nasljednicima.

Apostolides očekuje da će Turska samo prenijeti svoju jurisdikciju na TRSC i time de facto zadržati kontrolu.

"Ako Varoša ponovo postane lijepi obalni resort, to bi ekonomski mnogo značilo TRSC-u", dodaje Apostolides.

"Oni se neće odreći Varoše samo tako".

A to bi bila katastrofa za bivše vlasnike, kaže Iakovu.

"Koja će bi banka dati zajam da investiram u obnovu hotela u okupiranoj zoni?"

Prije bilo kakve obnove, trebat će se ustanoviti vlasništvo, a to bi mogao biti dug proces i potencijalno izazvati nove sporove.

Zemljišne knjige i vlastovnice izgubljene su tijekom turske invazije, kaže arhitekt Andreas Lordos, ciparski Grk.

"Obnova Varoše bit će vrlo zahtjevna operacija", dodaje Lordos čija obitelj ondje ima šest hotela.

"Nema vode, nema struje i brojni su zidovi na rubu urušavanja".

Želim dozivati susjede

Po prijedlogu ministra vanjskih poslova TRSC-a Kudreta Ozersaya, obnova će ići u fazama, počevši s dijelom najbližem Famagusti, obalnom gradu kojem je Varoša, prije nego li je ograđena, nekada bila predgrađe.

Grčki vlasnici imovine u Varoši nadaju se da će službena Nikozija, koja zagovara ili izravan povratak Varoše ili da njome upravlja UN, u pregovorima biti čvrsta.

"Stvarno nam je potrebno da vlada prestane biti pasivna i pokuša naći kompromis", kaže Lorods.

"Ne možemo se kockati jer ćemo izgubiti sve".

Pošto je ljudskom rukom netaknuta od 1974., Varoša bi mogla postati ekološki resort, nada se Lordos.

Samo 14 kilometara dalje od Varoše na grčkoj je strani veliki resort Ayia Napa koja privlači milijune turista godišnje, na štetu tamošnje flore i faune.

"Povijest Varoše je tragična, ali mogla bi nam omogućiti da izbjegnemo greške iz prošlosti", kazala je filmašica Vasia Markides, koja je na čelu projekta ozelenjavanja Famaguste.

Ona je kći izbjeglice iz Varoše i zalaže se za to da se mjesto pretvori u zeleni grad.

Pavlos i njegova supruga Tula već 45 godina sanjaju o tome da se vrate kući.

"Želimo da sve to ide brže. Želim doći svojoj kući, dodirnuti njezine zidove i na ulici dozvati susjede", kazala je Tula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:45