PIŠE V. VURUŠIĆ

POZADINA AFERE U KOJOJ JE UHIĆEN PREMIJER FEDERACIJE BiH Kakve veze ima tvrtka za 'uzgoj voća i povrća' s respiratorima i poslom od 5,3 milijuna eura?

 
Fadil Novalić
 Anadolu Agency via AFP

Afera respiratori koja trese susjednu Bosnu i Hercegovinu već mjesec dana, dobiva, čini se, i svoj pravosudno-policijski epilog, ali je i izazvala još jednu u nizu političkih kriza. Naime, nakon ispitivanja u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu - SIPA, uhićeni su i kako javlja Slobodna Bosna "imaju status osumnjičenika" premijer Federacije BiH Fadil Novalić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak (već ranije suspendiran s te dužnosti) te vlasnik tvrtke Srebrena malina Fikret Hodžić.

Naime, tvrtka Srebrena malina Fikreta Hodžića u Kini je nabavila 100 respiratora i za to iskeširala 5,3 milijuna eura, za potrebe bolnica u Sarajevu, Tuzli i Mostaru, a ispostavilo se da je itekako preplatila "medicinsku robu" koja se po znatno manjoj cijeni mogla nabaviti na europskom tržištu.

Osim što su respiratori preplaćeni, pokazalo se da se ne mogu koristiti na odjelima intenzivne skrbi gdje su trebali biti korišteni.

- U nalazu vještaka utvrđeno je da nabavljeni respiratori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od Covida-19. Dakle, nije preporučeno korištenje ovih respiratora u jedinicama intenzivne njege - kaže se u dopisu BiH tužiteljstva.

Osim toga, uz sve to tragikomična je i pozicija same tvrtke Srebrena malina koja je dobila posao kupnje respiratora mada je u opisu njenog posla - "prerada i uzgoj voća i povrća", a nikako nabavka medicinske opreme. Kako pišu bosanskohercegovački mediji, ugovor o respiratorima sklopljen je izravnom pogodbom Solaka i Hodžića (ugovor je potpisao Solak), a uz makar prešutnu "logistiku" Novalića.

U ranijem priopćenju Tužilaštva BiH navodi se kako su svi respiratori u predmetu locirani, evidentirani i izvršeno je stručno vještačenje.

Osumnjičeni trojac želio je, čini se, iskoristiti "korona situaciju" kako bi podebljao svoje bankovne račune. Novalić, Solak i Hodžić sumnjiče se za krivična djela pranja novca, krivotvorenje službene dokumentacije, zloporabe položaja te primanje dara i drugih oblika koristi, piše klix.ba.

Isto tako, Novalić je dao otkaz šefu svog ureda Muhamedu Ganibegoviću, kada se doznalo da se on tajno sastajao s Hodžićevim odvjetnikom Kadrijom Kolićem.

Kako piše dobro obaviještena sarajevska Slobodna Bosna, afera respiratori izgleda dobiva i obilježje "regionalne afere", naime, u cijeloj se priči uz Srebrenu malinu spominje i tvrtka BTL Medical Montenegro iz Podgorice, koja se ipak bavi nabavkom medicinske opreme.

Naime, prema sarajevskom Oslobođenju crnogorska tvrtka je sklopila ugovor s kineskom tvrtkom Shangai ChangQi Medical Tehnology Center za nabavku sto (spornih) respiratora i u ugovoru je navedeno da kupuju respiratore pod šifrom ACM 812A, što je koštalo nešto više od 7 milijuna KM, odnosno oko 3,5 milijuna eura.

I tada, kada se u sve uključuje Srebrena malina, dolazi do više balkanske matematike. Kako navodi Oslobođenje, Srebrena malina tada ugovara s crnogorskom i kineskom tvrtkom isporuku 100 respiratora tipa ACM 812A po cijeni od oko 40.000 eura po komadu!

Vlasnica podgoričke tvrtke Sanja Lekić odbacuje da je potpisan bilo kakav ugovor sa Srebrenom malinom, već se radi, kako kaže, o aneksu ugovora.

Ona navodi kako nema nikakvih novčanih transakcija s BTL Medical i da Srebrena malina "nije kupila od firme BTL Medical respiratore već direktno od Kineza".

Ova afera mogla bi imati i utjecaj na odnos snaga u Federaciji BiH, jer uhićenjem federalnog premijera, promijenit će se odnos snaga u Vladi Federacije i to na štetu SDA čiji je Novalić kadar, a u korist - HDZ BiH i Radončićevog SBB-a. Zato je i bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović iz SDA stao u obranu "svog" premijera od čijeg rada, kazao je, "ovisi dobar dio života u FBiH".

- U ovom trenutku nedostaju činjenice u čemu je, kako, s kim, zašto, sudjelovao premijer... To je nedopustivo. Javnosti se mora odmah sve objaviti ako postoje konkretne činjenice da je u pitanju teški kriminal, ili ako ne postoje ove činjenice je li u pitanju instrumentalizacija tužiteljstva i policije u političke svrhe. Tužiteljstvo i SIPA moraju odmah izaći s konkretnim činjenicama i podacima - rekao je ljutiti Džaferović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:27