IZA KULISA

POZADINA KINESKE PONUDE KIM JONG-UNU Nude mu pomoć u borbi protiv zaraze za koju on tvrdi da je u Sjevernoj Koreji nema, evo što se krije iza toga

Kim Jong-un
 AFP

Kineski predsjednik je izrazio zabrinutost zbog prijetnje koronavirusa Sjevernoj Koreji i pritom ponudio pomoć, piše BBC. Xi Jinping je odgovorio na poruku koju je dobio od sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una.

Kineski državni mediji su objavili da se u poruci čestita Jinpingu na uspjehu u borbi protiv Covida-19. Vlasti Sjeverne Koreje i dalje tvrde da u svojoj zemlji nemaju nijedan potvrđeni slučaj zaraze, iako iako postoje sumnje da je to stvarno tako.

Sjeverna Koreja je bila prva zemlja koja je onemogućila turistička putovanja i zatvorila svoje granice kao odgovor na virus i to u trećem tjednu siječnja.

Ova zemlja ima krhak zdravstveni sustav, koji bi mogao biti pod velikim iskušenjem čak i u slučaju blagog širenja zaraze Covidom-19.

U svojoj poruci zahvale Xi Jinping je kazao da jako cijeni potporu korejskog čelnika za vrijeme vrhunca zaraze u Kini, a kazao je i da je usmjerio osobnu pažnju prema situaciji s pandemijom i zdravljem ljudi u Sjevernoj Koreji.

Xi je pozvao na jačanje suradnje u sprečavanju širenja koronavirusa, a kazao je i da Kina ima namjeru nastaviti pomagati Sjevernoj Koreji u borbi protiv Covida-19.

U petak su sjevernokorejski mediji objavili da je Kim poslao poruku predsjedniku Kine u kojoj mu čestita uz nadu da će uspjeti pobijediti ovu neviđenu epidemiju.

Kim se nedavno 20 dana nije pojavljivao u javnosti, a propustio je proslavu rođendana njegovog djeda, što je jedan od najvećih događaja u godini. Neki su mediji tvrdili da je jako bolestan ili čak mrtav, ali se nakon toga pojavio pred kamerama očito dobrog zdravlja.

U Južnoj Koreji nagađaju da je Kimov nestanak iz javnosti možda povezan s izbijanjem zaraze Covidom-19 u Sjevernoj Koreji, a koju se pokušava prikriti.

U analizama zapadnih medija se govori o naredbama koje su navodno dobili čuvari na granici između Kine i Sjeverne Koreje da pucaju na svakog tko pokuša nedozvoljeno prijeći. Tu granicu je teško u potpunosti kontrolirati jer se ilegalna trgovina u Sjevernoj Koreji zasniva na robi koja nedozvoljeno prelazi tu granicu.

U Pekingu se navodno pribojavaju što bi se moglo dogoditi u Sjevernoj Koreji ako se tamo proširi zaraza. Moguće je da bi krhkost zdravstvenog sustava u Sjevernoj Koreji mogla prouzrokovati pobunu protiv režima. Kina je Sjevernoj Koreji decenijama pružala veliku pomoć, jer su moguće alternative Kim Jong-unovoj vlasti za njih opasnije, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:02