DISKRIMINACIJA

POZNATA AKTIVISTICA TVRDI 'U BiH polovica roditelja bi se odrekla svoje djece ili ih liječila kad bi saznali da su gay'

Poznata bosanskohercegovačka aktivistica Vladana Vasić, pravnica i organizatorica skorašnje Povorke ponosa u Sarajevu, upozorila je kako u toj zemlji vladaju diskriminacija i nasilje prema osobama drugačije seksualne orijentacije.

Progovorila je i o pritiscima te prijetnjama s kojima se suočavaju LGBTI osobe u Bosni i Hercegovini.

- Pozicija LGBTI osoba u BiH ovisi od mjesta u kojem se nalaze, godina, ekonomskog statusa, podrške obitelji i prijatelja, i drugih društvenih faktora. Tako da je LGBTI osobama sigurno lakše ako žive same, ako su ekonomski neovisne i ako se nalaze u većim sredinama. Međutim, i dalje stoji situacija da LGBTI osobe u BiH žive u društvu u kojem bi skoro 48% roditelja u BiH liječilo svoju djecu ili ih se odreklo, a gotovo isto toliko osoba ne bi željelo da im susjed, prijatelj/ica, radni kolega/ica bude LGBTI osoba - istaknula je Vladana Vasić u razgovoru za sarajevski list Dnevni Avaz.

Kaže da je svaka treća LGBTI osoba u BiH doživjela diskriminaciju, a svaka četvrta nasilje.

- Od 2008. godine samo su dva slučaja nasilja nad LGBTI osobama procesuirana pred sudom, te je počiniteljima izrečena kazna. U oba slučaja izrečene su minimalne kazne. Najveći broj slučajeva nasilja nad LGBTI osobama čine nasilje u obitelji i međuvršnjačko nasilje i u ovim slučajevima u potpunosti izostaje reakcija sistema. U slučajevima nasilja u obitelji najčešći počinitelji nasilja su roditelji, te braća i sestre - kaže Vasić.

Organizatori/ce povorke ponosa i aktivisti/kinje za ljudska prava LGBTI osoba susreću se sa stalnim prijetnjama, te online i verbalnim nasiljem kojim se pokušava omesti njihov rad, te ih se zastrašiti da se vrate "u svoja četiri zida", ističe Avaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:09