BEZ MILOSTI

PRAG PROTJERAO DVOJICU RUSKIH DIPLOMATA Jedan od njih širio je lažne glasine o trovanju čeških političara: 'Nepoželjni su u našoj zemlji'

 
češki premijer Andrej Babiš
 AFP

Češka je u petak objavila da je protjerala dvoje ruskih diplomata nakon što je utvrđeno da je jedan djelatnik ruskog veleposlanstva širio glasine o planu trovanja čeških političara.

„Jedan djelatnik veleposlanstva namjerno je (tajnoj službi) BIS-u poslao izmišljene informacije o planiranom napadu na češke političare”, rekao je premijer Andrej Babiš novinarima.

„Poduzeli smo odgovarajuće i primjerene mjere i proglasili dvoje djelatnika veleposlanstva nepoželjnima”, dodao je, ne otkrivajući njihove funkcije niti identitet.

Babiš je objasnio da su lažne informacije o prijetnji trovanja rezultat internih sukoba u ruskom veleposlanstvu.

Češki tjednik Respekt objavio je u travnju, pozivajući se na obavještajne izvore, da je jedan ruski državljanin s diplomatskom putovnicom nedavno stigao u Prag s otrovom ricinom.

Međutim, glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov ustvrdio je da je riječ o „dezinformaciji”.

U vrijeme objave članka u Respektu, trojica praških političara – gradonačelnik Zdenek Hrib, predsjednik šestog okruga Ondrej Kolar i predsjednik okruga Reporje Pavel Novotny, dobili su policijsku zaštitu jer su se po pisanju medija zamjerili Rusiji.

Kolar je u travnju naložio uklanjanje kipa generala Ivana Koneva, koji je predvodio postrojbe Crvene armije koje su oslobodile Prag od nacista 1945., ali kojeg mnogi Česi smatraju simbolom sovjetske opresije.

Hrib je podržao promjenu imena trga u Pragu na kojem se nalazi rusko veleposlanstvo u Trg Borisa Nemcova, ruskog oporbenog vođe ubijenog 2015.

U Novotnyjevu okrugu postavljen je pak spomenik vojsci generala Andreja Vlasova, koju su činili sovjetski vojnici koje su zarobili nacisti i koji su se borili na strani Nijemaca da bi se pred sam kraj rata okrenuli protiv njih i pomogli u oslobađanju Praga u svibnju 1945.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:59