TYSON STEELE

PRAVI ŽIVOT NA SJEVERU Kako sam preživio tri tjedna u najsurovijoj divljini Aljaske nakon što mi je izgorjela brvnara

 
Tyson Steele (lijevo)
 Handout / Alaska State Troopers / AFP

Amerikanac Tyson Steele (30) preživio je tri tjedna u divljini Aljaske na temperaturama debelo ispod ništice, piše BBC.

Steele se u nevolji našao nakon što je izgorjela njegova brvnara, od čijih je ostataka napravio kalav-takav šator u kojem je preživljavao na hrani iz konzerva. Spasitelji su ga pronašli nakon što je njegova obitelj alarmirala vlasti budući da im se dugo nije javio.

Steele je u međuvremenu i sam pokušao doprijeti do pomoći pa je tako od ostataka svoje brvnare u snijegu ispisao veliki "SOS" znak za pomoć.

Nakon što ga je policija spasila Steele im je ispričao i kako se domogao brvnare te kako je spašen.

Kako kaže, drvenu brvnaru je kupio od veterana Vijetnamskog rata. Koliba je bila smještena u zabačenoj dolini Susitna, sjeverno-zapadno od najvećeg grada Aljaske Anchoragea.

Steele nije siguran kojeg je točno dana požar započeo, budući da je živio u divljini sam još od rujna. No, vjeruje da se radi o 17. ili 18. prosincu. Kaže da je za izbijanje vatre sam kriv budući da je u svoj kamin stavio veliki komad kartona.

- Bila je to moja nepromišljena pogreška. Znao sam da se takve stvari ne rade, ali ja sam svejedno ubacio taj karton u vatru, iskre su odmah izišle kroz dimnjak i sletjele na krov. No, ja to nisam registrirao.

Ujutro su ga probudili gorući komadi plastike koji su padali s njegova krova u rano jutro. Odmah je istrčao iz brvnare samo u dugim gaćama, čizmama i jakni te vidio da je gotovo cijelo zdanje zahvatio plamen. Brzo je utrčao nazad unutra, zgrabio par deka i pušku dok je mogao, ali nije uspio spasiti svojeg psa, labradora Phila. Mislio je da je pas pobjegao prije njega, ali kad je opet izašao iz kabine čuo ga je kako zavija.

- Postao sam histeričan kad sam to shvatio. Vrisnuo sam, zavapio... nemam riječ za tu tugu koju sam tada osjetio.

Da stvar bude gora, plamen je zahvatio stotine komada streljiva i plinsku bocu te je ubrzo sve grunulo.

- Bilo je to kao u ratu. Satima sam bacao snijeg na brvnaru, ali nije bilo šanse da ugasim požar.

Steele je potom prikupio sve preostale limenke s hranom (puno njih se otvorilo u požaru), za koje kaže da su sve imale okus pa zagorjeloj plastici. Prve dvije noći proveo je u "spilji od snijega", a potom je od ostataka iz brvnare složio neku imitaciju šatora, s kaminom u sredini.

Na njegovu sreću uspio je održavati vatru drvima cijelo vrijeme dok je čekao spasioce.

- Nisam trenirao za to. Samo sam uvijek bio u prirodi, pogledao puno videa na YouTubeu...

Na kraju, rekao je da će se vratiti svojoj obitelji u saveznu državu Utah.

- Imaju psa. A on će terapijski djelovati na mene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:57