U CENTRU SUKOBA

PRED NAJNESTABILNIJOM DRŽAVOM EUROPE SU IZRAZITO TEŠKI DANI Ni krivi ni dužni našli se u neobranom grožđu: 'Pretvorit ćemo se u dvostruku žrtvu'

Reuters

 

Kolateralna žrtva “impeachmenta” bit će i Ukrajina, koja se našla u neobranom grožđu. Naime, pozicija Ukrajine je nezahvalna. Našla se u najnezgodnijem trenutku između dvije vatre - demokrata i Trumpa te koju god stranu izabrala, može izvući deblji kraj. I ne samo to, u Ukrajini strahuju da pozicija u kojoj se našla Ukrajina zapravo skreće vodu na mlin Vladimiru Putinu.

Rusija je anektirala Krim, a sukob na istoku Ukrajine ulazi sve više u fazu “zamrznutog konflikta” koji od Ukrajine čini stalnu točku nestabilnosti i iscrpljuje je i financijski i politički. Kijevski list Ukrajinska pravda zato piše da se “Ukrajina sada može pretvoriti u dvostruku žrtvu - Putinovu i Trumpovu, a posljedično i u Bidenovu, dobije li on izbore”. Naime, Ukrajina uvelike ovisi o pomoći SAD-a koji je u posljednjih četiri, pet godina uložio nekoliko milijardi dolara u razne reforme, među kojima i u borbu s korupcijom te pravosuđe.

Ukrajina može pokrenuti istragu o poslovanju Huntera Bidena, što je Vladimir Zelenski navodno i obećao Trumpu, premda je jedna prijašnja istraga odbacila sve sumnje u nečasne radnje i korupciju Bidena mlađeg. U Kijevu smatraju da afera i početak opoziva Trumpu ide na ruku Rusiji, jer Ukrajina ostaje na čistini te kao posredni krivac najveće afere u Trumpovu mandatu, koja bi ga, ovaj put, možda mogla stajati čelne pozicije u Bijeloj kući.

Ukrajina će morati izabrati stranu u tom sukobu, ali istodobno mora naći i izlaz za sebe koji je ne bi posvađao s SAD-om, ma tko pobijedio. Zelenski se tako, ni kriv ni dužan, našao u središtu problema koji nije sam izazvao, niti mu je bio u primisli. U Ukrajini se postavlja pitanje - kako će se Zelenski iz toga izvući i koliko će Moskva iskoristiti tu situaciju za svoje potrebe!?

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo